Kukavice kod Rogatice – Sjećanje na treću kolonu

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 27. avgusta 2015. 058.ba

Pomen u Kukavicama 2

ROGATICA – Znam, i ovog jutra, 23 godine poslije golgote u Kukavicama, naše su misli, naša su sjećanja sa mučenicima sa rogatičke ceste i onim sa Jabučkog sedla iz Prvog rata i svim srpskim stradalnicima strašnog 20. vijeka.

Ovo su riječi iz recitala koji je danas, 27. avgusta, upriličen povodom 23 godišnjice stradanja Srba-civila iz Goražda na cesti u kanjonu Rakitnice u selu Kukavice kod Rogatice. Njih 26-toro, među kojima je bio starina Savo Pljevaljčić rođen 1912, starica Tankosava Gavrilović, rođena 1914, beba Milan Đurović sa svega tri mjeseca i preko 1500 drugih uglavnom staraca, žena i djece iz izbjegličke kolone koji su bježali iz Goražda tražeći spas u Rogatici, u čistoj sačekuši, iz zasjede, pobili pripadnici tzv. Armije BiH, najvećim brojem iz Kukavica i okolinih muslimanskih sela.

Pomen parastos za stradale održali su sveštenici Rajko Cvjetković i Predrag Masal iz Rogatice i Mihajlo Andrić iz Novog Goražda.

Vijence i cvijeće na prigodno Spomen-obilježje, koje se nalazi pored magistralnog puta Rogatica – Ustičrača, položili su predstavnici boračkih organizacija iz Novog Goražda, Rogatice i Višegrada, Regionalnog udruženja logoraša iz Višegrada i članovi poroodica stradalih u Kukavicama. Uz to, 26 svijeća zadušnice prislužili su najmlađi fudbaleri FK Radnički iz Novog Goražda, a uz veći broj ostalih pomenu su prisustvovali načelnici opština Novo Goražde Dalibor Nešković i Rogatica Tomislav Puhalac sa saradnicima i jedan broj preživjelih iz te, kako mnogi kažu, treće kolone stradalih Srba, računajući Sarajevo i Tuzlu. Među njima je i Veljo Lasica, koji je tada teško ranjen i danas hoda na štakama i priča o zločinu u Kukavicama.

– Preživjeli iz kolone Goraždana tog kobnog 27. avgusta 1992. danas obilježavaju drugi rođendan, reče Lasica. Jer bilo je teško iz tog pakla iznijeti živu glavu. Tuklo je sa svih strana. Gorjeli su kamen i zemlja. Jauci na sve strane i zato one koji su ovdje stradali nikad ne smijemo zaboraviti.

– Ono što je najtragičnije, kazuje Lasica, na žrtvama Srba iz Goražda u Kukavicama mnogi su gradili karijeru pa čak i filmove snimali prikazujući da su to muslimanske žrtve koje su „pobili“ Srbi.

Pomen u Kukavicama

Žrtve u Kukavicama, naglašava Lasica, ležale su na vrućem asfaltu više od mjesec dana. Pored njih su prolazili i međunarodni predstavnici i predstavnici humanitarnih organizacija. Iako su bile u raspadanju, sklanjali su ih samo toliko da mogu proći.

– Zato, reče još Lasica, danas naša poruka nije na osvetu, nego za mir i da se više nikad nešto slično ne desi, a da zločinci koji su ovo uradili jednako i na isti način odgovaraju pred licem pravde.

O golgoti Srba iz Goražda u Kukavicama govorila je i Branka Jakšić kao još jedna od preživjelih iz napadnute kolone, a prisutan je bio i Ranko Ikonić-Beli, koji je iako teško ranjen u obje noge dovezao u Rogaticu autobus u kome je bilo 14 mrtvih i preko 60 ranjenih Goraždana.

– Pomen-parastos u Kukavicama završen je recitalom „Na rogatičkoj cesti“ koga je priredio profesor Miloš Komlenović iz Novog Goražda, a izveli mladi recitatori Marija Vuković, Milica Gavrilović i Marija Marković.

Evo još par citata iz recitala:

Po ko zna koji put, kolone prognanih sa vjekovnih ognjišta, stigoše tog avgusta, do ovog strašnog gubiišta,

Zanijemiše u čudu zvijeri, zalediše se u letu ptice, od jezive slike u krvavom klancu Rakitnice.

Ne bješe ni kosovke djevojke ni zlatnog kondira, žrtve pokolja još dugo ne nađoše zemaljskog mira,

Ovdje ništa, već vjekovima, viteško poniklo nije, samo se kukavica u Kukavicama zvjerski smije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,