Međunarodni dječiji festival „Licidersko srce“ i u Andrićgradu

SRNA - 11. avgusta 2015. 058.ba

Licidersko srce u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – Međunarodni dječiji festival folklora „Licidersko srce“, sedmi po redu, biće održan od 17. do 21. avgusta na Zlatiboru, u Užicu i u Andrićgradu, najavili su danas organizatori.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović rekao je da manifestacija ima prekogranični karakter i da ona podstiče i unapređuje saradnju ljudi sa obje strane Drine.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda istakao da je veoma važno to što su akteri u promociji kulturne baštine i tradicije djeca, te da uvijek dobro kada su nosioci takvih aktivnosti mladi.

„Manifestacije poput ove imaju za cilj da se pospiješi saradnja Srpske i Srbije, a kroz zajedničke aktivnosti možemo doprinijeti i afirmaciji naše kulturne baštine u svijetu“, rekao je Cicović.

Tokom pet dana festivala predviđeni su razni koncerti, folklorne radionice, seminar „Deca čuvari tradicije“, kao i posjeta grnčarskoj radionici u selu Zlakusa nadomak Užica.

U Višegradu će u utorak, 18. avgusta, u 12.00 časova biti upriličena folklorna igraonica – na trgu, kod Ćuprije, a poslije 19.00 časova najavljena je revija narodnih nošnji i festivalski koncert u Andrićgradu.

Osim na Zlatiboru i u Užicu, kada je riječ o zapadnoj Srbiji, dio festivala biće održan i u Bajinoj Bašti i u Požegi.

Na festivalu će učestvovati 30 folklornih ansambala iz devet zemalja.

Osim djece iz Srbije i Republike Srpske, posjetioci i učesnici festivala imaće prilike da se upoznaju o tradiciji i folkloru ansambala iz Bugarske, Slovačke, Makedonije, Ukrajine, sa Tajvana, iz Gruzije i Italije.

Pokrovitelj festivala je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Suorganizatori festivala su Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, Turistička organizacija Zlatibor i preduzeće „Andrićgrad“ doo.

Organizatori su zahvalili brojnim sponzorima – Telekomu Srbije, Poštanskoj štedionici, Drinsko-Limskim hidroelektranama, Hidroelektrani na Drini iz Višegrada, kompaniji AVIA, preduzeću „Al Rawafed Srbija“ i svim ostalim koji su prepoznali značaj ove manifestacije.

Kulturno-umjetnička društva iz Užica i Beograda večeras će na Trgu Republike u Beogradu u 19.00 časova narodnim igrama i prigodnim programom najaviti festival.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: