Održan festival “Licidersko srce”

18.08.2015.

Licidersko srce

ANDRIĆGRAD – Na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu večeras je održan Međunarodni dječiji festival folklora “Licidersko srce” koji je ugostio mlade folkloriste iz više evropskih zemalja.

Učesnici festivala su od ćuprije na Drini prodefilovali glavnom višegradskom ulicom do Andrićgrada, nakon čega je održana revija narodnih nošnji i festivalski koncert.

Član Organizacionog odbora Vlastimir Veljović rekao je da “Licidersko srce” sa velikim zadovoljstvom već treću godinu zaredom dolazi u Andrićgrad da na najbolji način prenese kulturu i raznovrsnost nošnji svih krajeva svijeta.

“Ideja festivala je da deca pokažu sve što znaju, ali i da uživaju na ovakvom mestu, uz lepo druženje i toplo gostoprimstvo”, kaže Veljović.

On je dodao da se festival “Licidersko srce” istovremeno održava u Bajinoj Bašti i u Užicu, a da je za sutra najavljen festivalski koncert u Užicu.

Menadžer Andrićgrada Đorđije Šipčić rekao je da je cilj ovog festivala očuvanje kulturnog nasljeđa uz učešće mladih ljudi i raznolikost narodnih nošnji i igara.

“Ovo je prilika da se na ovakvom mjestu vidi kultura drugih država, ali i da uživamo u divnoj večeri sa učesnicima, gledajući ih kako na najbolji način oslikavaju svoje običaje i porijeklo odakle dolaze”, naveo je Šipčić.

Na festivalu “Licidersko srce”, koji se završava 21. avgusta u Užicu, učestvuje 300 folklorista iz Italije, Slovačke, Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske.