Održana promocija knjige „Suze pokajnice“

26.08.2015.

Knjiga Suze pokajnice u Cajnicu

ČAJNIČE – U sklopu Velikogospojinskih svečanosti, sinoć je u sali Doma kulture „Filip Višnjić“ u Čajniču održana promocija knjige „Suze pokajnice“ protojereja-stavrofora Momira Vasiljevića.

Treba odmah reći da je promocija bila veoma posjećena i da je izazvala veliko i iskreno interesovanje. Sam scenario je bio neuobičajan, promocija je započela jednom od pjesama „Srbine brate“, a zatim su se obratili direktorica biblioteke „Branko Ćopić“, koja je organizator promocije, zatim je prisutne pozdravio načelnik opštine Čajniče Gospodin Goran Karadžić iskazujući radost i zadovoljstvo što je čajnički sveštenik i paroh ujedno priređivać knjige čijoj promociji večeras prisustvujemo.

Recezenti knjige „Suze pokajnice“ bili su promoteri, profesor Branka Malinić-Čugalj i književnik Željko Grujić iz Pala.

Knjiga Suze pokajnice u Cajnicu 2

Profesorica Branka je emotivno navela razloge zbog kojih trebamo čitati pjesme i stihove iz zbirke pjesama „Suze pokajnice“. Posebno je naglasila da joj je čast, da ovdje u Čajniču, gdje samo Bog zna koliko je suza pokajnica izliveno, pred Čudotvornom ikonom Majke Božje Čajničke Krasnice, doživljavamo promociju zbirke pjesama prote Momira sa nazivom „Suze pokajnice“.

Književnik Željko Grujić je analitički govorio o cjeloj zbirci, ali je objasnio zašto je zbirka podjeljena na cjeline, naglašavajući: „Jer samo onaj koji se pročistio suzom pokajnicom može računati na oproštaj i spasenja duše svoje i mirno čekati sudnji dan.“

Kao što je zbirka pjesama napisana kao izliv duše i iskreni osjećanja, tako se i u sinoćnoj promociji spontano naizmjenično smjenjivali recitatori govoreći stihove pjsama, a duhovnim pjesmama su ih pratili dječiji glasići iz dječijeg crkvenog hora. Teolozi Srđan Maksimović i Božidar Vasiljević, svojim lijepim glasovima govorili pjesme iz knjige, a pojanjem upućivali na njihov duhovni značaj.

Prisutne su obradovale i strune gusala, jer je guslar Duško Tanović uz gusle odpjevao pjesmu „Zidanje sabornog hrama“ Danica Mrkajić, Marija i Sara Vraneš i Filip Veljović, iskreno i simpatično proiznosili stihove i govorili pjesme iz zbirke, a profesor Ljubiša Petrović pratio je hor sa harmonikom.

Na kraju su članice KUD-a „Izvor“ iz Čajniča odigrale splet igara, razigrano djelujući kao suze radosnice. Prota Momir Vasiljević je zahvalio promoterima, onima koji su pomogli da ova knjiga izađe, djeci, recitatorima i posjetiocima koji su prisustvovali promociji.

I po svom scenariju i po svojoj izvedbi zaista je promocija bila posjećena i privukla veliko interesovanje i pažnju Čajničana. Ovdje treba napomenuti da su promociji prisustvovali prijatelji i parohijani iz Pala.