Parastos postradalim Srbima

05. avgusta 2015. 058.ba

Parastos u Cajnicu

ČAJNIČE – Povodom obilježavanja dvadesetogodišnjice stradanja i progona pravoslavnih Srba u Republici Srpskoj Krajini, Njegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin G. Irinej preko eparhijskih arhijereja Srpske Pravoslavne crkve, odredio je da se 5. avgusta u 11,00 časova služe parastosi u svim hramovima Srpske Pravoslavne crkve.

U hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, danas je u 11,00 časova održan parastos za sve poginule, nevino postradale Srbe u zločinačkoj akciji „Oluja“ u avgustu 1995. godine. Tačno u podne zajecala su zvona sa hrama, i tako udruženo od mjesta do mjesta zborila o nevinom stradanju srpskog naroda. Trominutno zvonjenje svih zvona je ujedno podsjećalo i opominjalo na strašan zločin, a pravoslavni srbi su u molitvenoj tišini prisluživali svijeće i molili se Bogu za duše poginulih i nevino postradalih.

„Sa molitvenom tugom i sjetom danas se sjećamo svih poginulih, ubijenih i umorenih pravoslavnih srba, nevine dječice i molimo se Bogu da ih po svojoj milosti i čovjekoljublju usele u carstvo nebesko i pomene sve one kojima se ni za grob ne zna, one za koje nema ko da se moli, a koji su svemogućem Gospodu poznati i da ih upiše u knjigu vječnog života“-rekao je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević.

Parastosu su prisustvovali i poklonici koji su se zatekli na molitvi u hramu.

Takođe se danas u gradu povodom stradanja u 12,00 časova oglasila sirena svojim jaucima, koja je tužno zatreperila a zastave su spustane na pola koplja kako i dolikuje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: