Pčelari zadovoljni količinom meda – medna rosa na hrastu

Radio Foča - 02. августа 2015. 058.ba

Pčele

FOČA – Za razliku od prošle godine kada su pčelari sabirali prinose u svega nekoliko kilograma meda i gledali kako da spasu košnice, ove godine je sve drugačije. Pored dobrog prinosa meda, pčelari imaju još jedan razlog za zadovoljstvo.

Medna rosa je slatka supstanca koja se javlja na listovima i ostalim dijelovima crnogoričnog i bjelogoričnog drveća. Pčelar Mile Pejović, kaže da je to pojava koja se ne dešava često, već jednom u dvadeset godina na području naše opštine, i da se trenutno nalazi na hrastu a da je počela i na jeli i boru.

Mednu rosu pčele ubacuju u košnice i koriste je kao hranu. Med od medne rose naziva se medun. Spada u najkvalitetniji, najtraženiji i najskuplji med. “Njegova cijena kod nas se kreće oko 10 evra dok, čujem da je u Crnoj Gori oko 20 evra”, kaže Pejović.

Ove godine pčelari sa područja naše opštine zadovoljni su količinom i kvalitetom meda. “Ova godina je fenomenalna, ja vrcam već četvrti put, nemam više ni kanti da stavim med”, navodi Pejović koji pčelinjak od 100-ak košnica ima na području Miljevine.

Medun ili kako ga još nazivaju medljikovac je izrazito tamne boje, specifičnog mirisa i ukusa. Bogat je antioksidansima, mineralima i željezom.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,