Plastenici i voćnjak porodica Ješić u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 30. avgusta 2015. 058.ba

Plastenici i vocnjak Jesic  2

RODILA NA SVE STRANE

ROGATICA – Bračni par Borka i Petar Ješić u Rogatici i Boban Perišić iz prigradskog naselja Krmčići prije skoro 10 godina prvi su na području opštine započeli proizvodnju povrća u plastenicima.

Ješići su počeli sa plastenikom od svega 20-tak kvadrata na kojim su za vlastite potrebe proizvodili manje količine salate, luka, paradajza i paprika.

Pošto su vidjeli da posao ide sa malog plastenika prelazili su na veći, pa onda na još veći i tako su dogurali do sadašnjih 485 kvadrata u pet plastenika.

– Sa povećanjem površina u plastenicima rastao je asortiman i količine povrća u njima. Uz salatu, luk, paradajz i papriku, došle su jagode, grašak, špinat, krastavci i drugo sezonsko povrće u količinama koje su podmirivale dio potreba više domaćinstava i prodajnih objekata ne samo u Rogatici, nego i u Sokocu i na Palama, priča Petar Ješić.

I ove godine iz plastenika porodice Ješić, koji su locirani neposredno uz Rakitnicu na desnoj obali, izašlo je preko tonu visokokvalutetnog paradajza, 250 kilograma jagoda, 150 kilograma krastavaca, a bile su i solidne količine i ostalog povrća. Sve je, iznad naših očekivanja, otišlo po dobrim cijenama, dodaje Borka.

Plastenici i vocnjak Jesic 1

Ono što je ove godine posebno iznenadilo Ješiće je rod njihovih krušaka.

– U voćnjaku imamo oko 30 stabala krušaka, uglavnom sorte viljamovka. Ponijele su kao rijetko kada. Kako dani prolaze, teret na granama je sve veći i da bi do berbe pomogao stablima podupiram grane najvećeg broja, priča Petar koji se i inače u plastenicima i oko voćnjaka, gdje je uz kruške i dosta stabala jabuka i šljiva, brine o grubim radovima, a sadnju i ostale „fine“ poslove uključujući i agro-tehničke mjere pripadaju Borki, penzionisanom nastavniku biologije.

Borka je, kazuje još Petar, komercijalista i blagajnik. Ona vrši distribuciju i naplatu svega što iz naših plastenika izađe na tržište, a ja ću izgleda ove godine u punom kapacitetu brinuti o kiseljenju krušaka i jabuka, odnosno pečenju rakije viljamokve i jabukovače.

Plastenici i vocnjak Jesic  3

VINOVA LOZA

U Ješića nije rodilo samo u plastenicima i voćnjaku. Rodila im je i vinova loza od koje su napravili hladnjak u dvorištu kuće.

– Toliko je rodilo da je to prosto nevjerovatno. Zbog toga ozbiljno razmišljam šta da radim. Sve pojesti ne možemo, a iskustva u pravljenju vina i pečenju rakoje komovice nemam. Biće mi izgleda potreba da se i u tome obučavam pod stare dane, reče Petar.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,