Post festum preobraženjskih dana u Rogatici

20.08.2015.

Med u Rogatici

I PČELARI NA SLAVLjU

ROGATICA – Pčelari u Rogatici okupljeni u Udruženju „Sat“ podržani od nadležnih u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti u Administrativnoj službi opštine, bili su inicijatori da se uz ovogodišnje menifestacije posvećene krsnoj savi Preobraženju Gospodnjem, organizuje i prva izložba pčelinjih proizvoda.

Ideja je bila da se okupe pčelari sa područja opštine. Na zadovoljstvo organizatora ova smotra dobila je i širi karakter. Uz dva štanda članova „Sata“ i jedan Radoslava Jankovića iz Kovanja kod Rogatice, na izložbu su došli i pčelari iz Sokoca, Višegrada i Skelana okupljeni u Udruženju „Skelanka“.

Sokolačke pčelare zastupao je pčelarski centar „Batinić“ i Dragan Radović, a iz Višegrada je došla porodica Krsmanović.

Pčelari su došli sa svim vrstama proizvoda u kojim pčele i med imaju glavnu ulogu. Uz med u teglama i saću na štandovima izlagani su polen, vosak, propolis, pa čak i rakija medovača i sve se moglo kupiti.

Med u Rogatici 2

Radoslav Janković, poznati pčelar iz Rogatice, reče da je malo šta prodato. Znatiželjni dođu, razgledaju i najčešće ne pitajući za cijene odu sa izložbe.

Pošto je zamisao da izložba preraste u tradicionalno okupljanje kao svojevrsna turistička manifestacija, prilog njenoj organizaciji dale je i Turistička organizacija opštine. Uz ostalo imali su i svoj štand na kome su izložili suvenire, slike i drugo što bi moglo zainteresovati namjernika.

Štand je imalo i Udruženje za očuvanje tradicije „Stara Gora“ kojim su se pridružile i žene iz Udruženja „Snop“ iz Gučeva.

POSLjEDNjI REZULTATI SPORTISTA

Tenis u Rogatici

Sumirajući manifestacije posvećene slavlju uz Preobraženje Gospodnje, na kraju da kažemo još i to da je u konkurenciji fudbalskih nada rođenih 2002. godine pobjednik ekipa Mladosti iz Rogatice. Ona je u finalnoj utakmici pobijedila vršnjake iz Bambija iz Višegrada sa 2:0. Treće mjesto pripalo je Olimpu sa Pala.

Za najboljeg igrača proglašen je Miljan Pavlović iz ekipe Mladosti. I najbolji strijelac je iz Mladosti – Bojan Marijanović, a golman Boris Tanović iz Bambija.

Okončan je i teniski turnir. Prvo mjesto osvojio je Dejan Lukić, koji je u finalu bio bolji od Darka Kovača.