Preobraženjski dani u Rogatici – Planinari na boričkoj visoravni [FOTO]

16.08.2015.

Boricka transfezala

ROGATICA – Drugi dan Preobraženjskih svečanosti u Rogatici posvećenih krsnoj slavi opštine Preobraženju Gospodnjem bio je krcat različitim manifestacijama.

Jedna od njih je i „Borička transferzala“ koju je organizovalo Planinarsko društvo „Sjemeć“.

Krsnoj slavi u čast ispred budućeg sportsko-rekraacionog centra na Borikama, koji se nalazi tik uz crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, nakon zajedničkog fotografisanja, pošlo je 50-tak planinara različitih uzrasta i zanimanja iz Vlasenice, Višegrada, Rogatice i nekih drugih planinarskih društava..

Maršruta je ranije utvrđena i išla je Živaljevskim polje, preko Sjeverska i dalje južnom stranom sela Babljak, preko Klančića do Crkvina.

Na Sjeversku planinari su posjetili spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu, koji je otkriven i osvećen davne 1925. godine, rušen tokom Drugog velikog rata, a obnovljem 1990.

I na Crkvinama planinari, među kojima je bio i načelnik opštine Tomislav Puhalac, imali su šta vidjeti i čuti. Kao što je poznato tu je novoizgrađena crkva Svetog Jovana Krstitelja u čijoj porti su prošle godine arheolozi pronašli ostatke crkve iz 13. vijeka, koja je, prema predanju, bila
Zadužbina kralja Dragutina i njegove supruge Jelene Anžujske.

Poslije kraćeg odmora u hladu stoljetnih šuma Devetaka i uz osvježenje vodom sa izvora Lučke česme, planinari su put nastavili padinama Vidove Gore prema selima Puhala, Gluhovina i Karaula, odnosno Banovinama i Šetićima iz kojih su „svratili“ na Lijesku kod „stare“ i „mlade“ lijeske, kao endemnog drveta, a onda, sjekući put Rogatica – Borike, došli na polaznu tačku kod boričke crkve.

Dočekao ih je topao ručak spremljen na planinarski način za što je bio zadužen Slobodan Brkić i kuvari. Naravno, osnovu je činio pasulj sa mesom, a bilo je i niz drugih mirođija.

Juče se hodalo, a danas će planinari, kojim će se pridružiti i kolege iz Čelinca, Banja Luke, Prijedora i nekih drugih mjesta, iskazivati znanje u planarskoj orjntaciji u okolini Borika. Najuspješniji će biti i novčano nagrađeni, rekoše organizatori.

FUDBALERI IGRAJU NON-STOP

Na terenima Sportsko-rekreacionog centra turnir fudbalskih nada rođenih 2001 do 2007. utakmice se igraju od jutra do mraka. Znaju se i prvi pobjednici. Najbolji u godištu 2001. su nade Jedinstva iz Ročevića kod Zvornika, koje su u finalnoj utakmici pobijedile vršnjake sa Sokoca sa 4:0. Najbolji igrač u ovoj generaciji je Srđan Damjanović, strijelac Neven Ristić, oba iz Jedinstva, a najbolji golman bio je Đorđe Delić iz ekipe Sokoca.

Na zadovoljstvo domaćih naviječa, kojih je sve više na utakmicama, u polufinale plasirali su se poletarci Mladosti rođeni 2003. i oni će danas igrati sa vršnjacima Crvene zvezde iz Beograda, koju vodi trener Zvonko Zeba.

TENISERI SUŽAVAJU KRUG

Igra se i na teniskom turniru. Danas trećeg dana u četvrt-finalu sastaće se Darko Kovač i Bojan Gluhović, Stefan Đurđić i Nikola Ivanović, Dejan Lukić i Petrović, te Saša Sorak i Slobodan Kovačević.

POČEO I ULIČNI BASKET

Počeo je i turnir u uličnom basketu. Igra se nas igralištu malih sportova u centru grada. Okupio je 10 ekipa iz Foče, Višegrada, Sokoca, Pala, Istočnog Sarajeva i domaćina Rogatice.

Igraće se tri dana, a prve susrete pratio je veliki broj gledalaca.

MODNA REVIJA U ORGANIZACIJI „SNOPA“

Udruženje žena „Snop“ nastavlja tradiciju. I za program ovogodišnje krsne slave opštine dalo je svoj prilog. Ovoga puta bila je to modna revija na kojoj su, na pozornici gradskog bioskopa, pred solidnim brojem gledalaca, obzirom na brojne druge manifestacije u gradu, Nikolina i Kristina Živković, Mia Stanišić, Vesna Perendija, Nikolina Lugonja i Branislav Pušonja, u maniru pavih mannekena nosili odjevne predmete koji su djelo zlatnih ruku članica „Snopa“ Borke Ješić, Minje Mihajlović i drugih koje se okupljaju pod okriljem ove asocijacije žena.

Reviji u susret prikazan je dokumentarni film u trajanju od pola sata „Ženske inicijative za bolji život na selu“ na primjeru žena „Snopa“, koje su predvođene vrijednom Slađanom Ujić, za 10 godina rada iz temelja izmijenile život žena u Gučevu i okolini.

Ova manifestacija poslužila je i za odavanje periznanja za doprinos radu „Snopa“. Posebnu zahvalnicu dobila je Borka Ješić, koja je, iako živi u Rogatici, nesebično pomagala u radu Udruženja i dala nemjerljiv doprinos očuvanju i promociji starih zanata i kulturne baštine rogatičkog kraja.

Zahvalnicu za doprinos očuvanju i promociji kulturne baštine rogatičkog kraja dobo je i Slaviša Guja iz Istočnog Sarajeva, koji je uz ostalo, i autor dokumentarca o 10-godišnjem radu „Snopa“.

Prilog ovoj večeri „Snopa“ solo pjevanjem dali su i Branimir Pušonja i Jovana Rakanović.

SKULPTURE RAJKA NOVAKOVIĆA

Desetak od više stotina svojih skulptura Rajko Petrović iz Požege, koji je samo od 2010. godine imao 15 samostalnih i više grupnih izložbi u Beogradu, Čačku, Loznici, Užicu, Foči, Višegradu i mnogim drugim gradovima, izložio na izložbi koja je sinoć otvorena u prostorijama Centra za kulturu i sport. Radi se o skulpturama rađenim najvećim dijelom od drveta.

Izložba je otvorena do kraja Preobraženjskih dana i bilo bi lijepo da je pogledaju svi koji žele da se susretnu sa čarima koje nosi ovakva umjetnost.

Izlozba skulptura u Rogatici

Centralni dio današnjih manifestacija poslevećnih Preobraženju Gosponjem biće polaganje vijenca na spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu i parastosd na Sjeversku. Biće upriličeno polaganje vijenca, parastos i besjeda na Spomen-kosturnici na Grudi u Rogatici, a u večernjim časovima u Sali gradskog bioskopa biće prikazana predstava „Pokondirena tikva“, koju su pripremili članovi Dramske družine Narodne biblioteke.

[royalslider id=”167”]