Preobraženjski dani u Rogatici – Šest dana slavlja [FOTO]

15.08.2015.

Preobrazenjski dani u Rogatici

ROGATICA – U Rogatici su počeli šestodnevni „Preobraženjski dani“ posvećeni krsnoj slavi opštine „Preobraženju gospodnjem“.

Počelo je sa sportom. U 9 časova otvoren je tradicionalni međunarodni turnir fudbalskih nada na kome su se okupili polaznci škola fudbala i pioniri rođeni od 2001. do zaključno sa 2007. godinom.

Na turnir se prijavilo 38 ekipa sa 72 selekcije iz fudbalskih klubova Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije, te Goražda, Viteza, Mrkonjić Grada, Bijeljine, Arilja, Bijelog Polja, Pljevalja, Zvornika, Užica, Crvena zvezda iz Beograda i nekih drugih mjesta iz Srbije, Crne Gore i BiH.

Turnir će trajati pet dana, stim što će se četiri dana takmičiti dječaci, a jednog dana djevojčice iz Pljevalja (dvije ekipe) Sokoca i Rogatice.

Turnir su otvorile nade fudbala rođene 2001. Mladosti iz Rogatice i federalnog Goražda. Pobijedili su Rogatičani sa 3:1. Golove za nade Mladosti postigli su Duvnjak, Janković i Šarenac.

U ovoj konkurenciji do četvrt-finala odigrano je 16 utakmica, a u četvrtfinalu u prvoj utakmici sastali su se nade Drine HE iz Višegrada i Sokoca. U regularnom toku bilo je 0:0. Pri izvođenju penala uspješniji su bili Sokočani i sa 4:3 otišli dalje.

U ostalim susretima igrali su: Jedinstvo iz Ročevića kod Zvornika i Olimp Pale, Mladost (Rogatica) – Glasinac (Sokolac) i Brežnica iz Pljevalja – Piksi (Pale).

Rezultate ovih i ostalih utakmica donijećemo narednih javljanja.

I dok su se fudbalske nade rođene 2001. borile za što bolji plsman i jedno od tri prva mjesta koja donose pehare, zlatne, srebrene i bronzane medalje, za najboljeg igrača, strijelca i golmana, na terenu u okviru Sportsko-rekreacionog centra počeo je drugi teniski turnir posvećen Preobraženju Gospodnjem.

Turnir je okupio 16 takmičara iz Pala, Višegrada, Novog Goražda, Užica i domaćina Rogatice. Trajaće četiri dana i otvoren je susretom Rogatičanina Dejana Lukića i Željka Bojovića iz Užica. Pobijedio je Lukić sa 2:0.

Pobjedniku turnira pripašće pehar i skromna novčana nagrada koju je obezbjedio pokrovitelj svih sportskih i ostalih manifestacija Opština Rogatica.

ULJEPŠALI GRAD I DOBILI NAGRADE

Manifestacijama povodom krsne slave opštine prilog su dali i sami građani. U tradicionalnoj akciji „Biramo najljepše dvorište, balkon i terasu“ Udruženja žena „Rogatica“ za najljepši balkon i terasu poseban žiri proglkasio je i prvu nagradu dodijelio balkonu Dragane Racković. Drugo mjesto i nagrada pripalo je Olji Stanišić i treće Jovanki Zoranović.

Najljepše dvorište, po ocjeni žirija, imaju Slobodan Đurović, Vojo Motika i Simo Kanostrevac. I njima us pripale skromne novčane nagrade koje je, uz zahvalnost što su svojim trudom i ovog sušnog ljeta, doprinijeli da Rogatica ima epitet lijepog i čistog mjesta, uručio načelnik opštine Tomislav Puhalac.

SJEĆANJE NA VUKA

Niz kulturnih manifestacija posvećenih slavlju opštine počeo je otvaranjem izložbe „U suusret Vuku“ koju je priredio i o njoj prisutnim u prostoorijama Narodne biblioteke govorio prof. Dr Jelenko Bojić, inače predsjednik SKPD „Prosvjeta“ iz Banja Luke.

U uvodnom govoru uz otvaranje izložbe profesor Bojić „proveo“ je prisutne kroz bogatu biografiju Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864).

Bilo je riječi o njegovom porodičnom stablu, o tome da mu je od 12 djece umrlo čak 10-toro i ne kao mala djeca, nego u zrelijim dobima. Ostali su mu živi samo kćerka Mina i sin Dimitrije.

Idući kroz Vukovu biografiju prof. Bojić je podsjtio i na njegove bolesti, školovanje, putovanja, prijateljstva u Rusiji, Beču i Njemačkoj i niz drugih detalja. O svemu tome i drugom iz života i neumornog rada reformatora srpskog jezika i pisma u riječi i slici govore i eksponati bogate izložbe koja će u čitaonici Biblioteke biti otvorenado kraja avgusta.

RUSKA KULTURA PRED ROGATIČANIMA

Saradnja opštine Rogatica sa Ambasadom Ruske federacije u BiH, kojoj su prve temelje postavile članice Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva, nastavljena je i uz oovogodišnju krsnu slavu.

U prostorijama Centra za kulturu i sport otvorena je izložba „Koraci ka pobjedi“, koja je dio manifestacija kojim je u bratskoj Rusiji obilježena 70-godišnjica pobjede u Drugom svjetskom ratu 1941-1945. kojoj je ruski narod dao nemjerljiv prilog.

Uz otvaranje izložbe govorila je Jelenka Guslov, predsjednica Udruženja Srpsko-ruskog prijateljstva u Rogatici, Ana Žuljeva, ataše u Ambasadi Ruske federacije u BiH i načelnik opštine Tomislav Puhalac.

Student četvrte godine arhitekture Filip Krsmanović i njegov brat Marko, koji je na drugoj godini istog fakulteta u Moskvi, uz fotografije koje su došle iz Rusije, izložili su kolekciju ikona i gusala koje su rad Velimira Abazovića sa Romanije, a oni će ih ponijeti u Moskvu kao potvrdu djela narodnog stvaralaštva srpskog naroda.

Gosti iz Ruske ambasade došli su u Rogaticu i sa dugometražnim filmom „Pop“ Vladimira Hotinenka, koji je snimljen 2009. godine. Prikazan je u sali gradskog bioskopa sa, najkraće rečeno, temom rat i ljubav koja na kraju pobjeđuje.

To nije i sve. Dramska družina koja uspješno radi pri Narodnoj biblioteci u Rogatici, takođe u Sali gradskog bioskopa, izvela je dječiju predstavu „Sedam Snežana i patuljak“. Protagonisti ovog smješnog djela toplo su pozdravljeni od prisutnih gledalaca.

Kulturne i ostale manifestacije posvećene krsnoj slavi nastavljaju se i narednih dana.

Danas, drugog dana, nastaviće se takmičenja na fudbelskom i teniskom terenu. Počeće i turtnir u uličnom basketu i planinarska transferzala „Borike“, a večeras, u Sali gradskog bioskopa, održaće se modna revija koju priređuju žene „Snopa“ uz dokumentarni film „Ženska inicijative za bolji život na selu“.

[royalslider id=”166”]