Preobraženjski dani u Rogatici – U znaku sporta i kulture [FOTO]

18.08.2015.

Preobrazenjski dani fudbal

ROGATICA – Jučerašnji, četvrti, dan Preobraženjskih dana posvećenih krsnoj slavi opštine Rogatica protekao je u znaku sporta i kulture.

Štose tiče sporta igralo se na fudbalskim, teniskom i košarkaškom terenu.

Pobjednik godišta 2005. na fudbalskom turniru koje je okupilo čak 14 ekipa, je ekipa iz federalnog Goražda, koja je u finalu pobijedila Evrogol iz Brčkog na penale 4:3 (regularno 1:1.

Treće mjesto pripalo je ekipe Crvene zvezde iz Beograda.

Za najboljeg igrača u ovoj konkurenciji proglašen je Muhamed Biser iz Goražda, najbolji strijelac bio je Muhamed Gluhačević, takođe iz Goražda, a golman Željko Vitorić iz Crvene zvezde Beograd.

Među 11 ekipa fudbalskih nada godišta 2006. najviše uspjeha postigli su dječaci Crvene zvezde. U fnalnoj utakmici pobijedili su ekipu Zenta iz Bijeljine sa 1:0, a treće mjesto pripalo je ekipi Drine iz Zvornika.

Za najboljeg igrača u ovoj konkurenciji proglašen je Dejan Ćulović iz Drine, najbolji strijelac je Vuk Maksimović iz Zenita i golman, ponovo, Željko Vitorić iz Crvene zvezde.

Okončan je i turnir nada 2007. godišta. Takmičilo se 10 ekipa i prvo mjesto osvojile su nade Mladosti iz Rogatice. U finalnoj utakmici bili su bolji od ekipe Sokoca, koju su pobijedili sa 3:0. Treće mjesto pripalo je ekipi Bisera iz Hadžića. Najbolj igrač turnira u ovoj kategoriji bio je Nikola Jovanović iz ekipe Mladosti, najbolji strijelac bio je Dejan Tomić iz ekipe Bambi iz Višegrada i najbolji golman Amar Halilović iz ekipe Bisera.

Juče je bio i dan u kome su fudbal igrale i djevojke. Pošto je prijavljeno samo pet ekipa – dvije iz Pljevalja (Breznica) i po jedna iz Goražda, Sokoca i domaćina Rogatice, igrao se ligaški turnir i u vrlo zanimljivim utakmicama, koje je pratio veliki broj gledalaca, igrajući svak sa svakim, prvo mjesto pripalo je ekipi Breznica 1, drugo Goraždu, treća je bila druga ekipa Breznice, četvrta domaća ekipa Mladost i peta ekipa koja je došla sa Sokoca.

I u ovoj kategoriji birani su najbolji pojedinci. Tako je za najbolju igračicu proglašena Ana Knežević iz Brezovice 2, najboljeg strijelca Bilja Vraneš iz Brezovice 1, a golman Indira Faković iz ekipe Goražda.

TENISERI PRED FINALOM

Na teniskom terenu takmičenja ulaze u završnu fazu. Odigrano je prvo polufinale i u finale plasirao se Dejan Lukić, koji je u zanimljivom susretu bio bolji od Slobodana Kovačevića.

Drugi finalista biće poznat danas nakon susreta komeće se sastati Nikola Ivanović i Darko Kovač.

ZAVRŠEN BASKET TURNIR

Pobjednik Šestog turnira u uličnom basketu na kome je u organizaciji KK Mladost iz Rogatice, uzelo učešće 10 ekipa iz Foče, Višegrada, Pala, Sokoca i Rogatice kao domaćina, i poslije preko 40 odigranih utakmica, je ekipa Golden Hends sa Pala, koja je u finalnoj utakmici bila bolja od ekipe „Kuća stil“ iz Rogatice. Treće mjesto pripalo je ekipi Kontra klub iz Višegrada.

Pobjedniku turnira, uz pehar i diplomu, pripala je i novčana nagrada od 800 maraka. Drugoplasiranoj ekipi pripala je nagradaod 400, a treće plasiranoj 100 maraka.

U zakucavanju lopte najuspješniji je bio Mladen Mijatović iz Sokoca, u šutiranju trojki Stefan Radović iz Foče, a za najboljeg igrača turnira proglašen je Miroslav Kovač iz pobjdničke ekipe Golden Hends.

KNjIŽEVNO VEČE ZA PAMĆENjE

Jedna od zapaženijih kulturnih manifestacija Preobraženju u susret bilo je i književno veče koje je sinoć, ponedeljak u 20 časova, održano u sali gradskog bioskopa.

Pred više od 100 ljubitelja lijepe pisane i izgovorene riječi svoje pjesme recitovali su, a neki i čitali, Moša_Momčilo Odalović iz Smederave, Blagoje Baković iz Vrbasa, Irina Černjevski-Šantrić i Mirjana Blagojević iz Beograda, Slobodan Ristović iz Užica i zavičani pjesnici iz Rogatice i Sokoca, Milenko Borovčanin-Romsok, Milenko Jevđević – Jevđa i Milun-Mišo Lubarda.

Ovo poetsko veče otvorile su magistar harmonike Danijela Dazdić i, takođe magistar, ali solo pjevanja Dejana Hršum sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu uvijek upotrebljivim i rado slušanim kompozicijama „Podmoiskovske večeri“ i „Kaljinka“.

Nakon muzike i pjesme, potekla je rijeka pjesničkih stihova. Led je probio Blagoje Baković pjesmom pod zanimljivim naslovom „Molitva za mrava koji se zaputio prema Carigradu“. I tako, ređali su se pjesnici i stihovi Irine, Moše, Mirjane, Slobodana… Sve njih, s vremena na vrijeme, dopunjavale su pjesmom i muzikom, Danijela i Dejana, uz aplauze koji su neštedimice dolazili iz gledališta. Sve u svemu, opšti je utisak većine prisutnih, bilo je ovo nezaboravno veče, koje je produženo u bijeloj sali motela „Park“, gdje je za pjesnike načelnik opštine priredio skroman prijem, a oni su se odužili novcim pjesmema i lijepim pričama.

FOLKLORISTI U PORTI CRKVE

Sinošnje predprazniko veče uveličali su i folkloristi. Uorganizaciji Crkvene opštine Rogatica i KUD „Sretenje“ održano je veče folklora u poprti hrama Svete Trojice.

Učestvovali su folkloristi iz kulturno-umjetničkih društtava „Sveti Đorđe“ Novo Goražde, „Prosvjeta“ Rudo, „Mladost“ Pale, Vojkovići i domaćin večeri „Sretenje“.

Prije nego su se popeli na binu, folkloristi su u svečanom defileu prošli ulicama do Crkve do Trga oslobodilaca što je pozdravljeno od svih koji su se u to vrijeme našli na ulicama grada. Sam koncert pratio je veći broj ljubitelja narodnih igara.

[royalslider id=”168”]