Velikogospojinske svečanosti u Čajniču (program)

14.08.2015.

Cajnice  hram

ČAJNIČE – Vijekovima crkva u Čajniču proslavlja praznik Uspenja Presvete Bogorodice, kao svoju hramovnu slavu, a dvadeset godina istu Krsnu slavu proslavlja i opština Čajniče. Prvi pomen o crkvi Uspenja Presvete Bogorodice imamo iz 1492 godine, što potvrđuje da je i ranije stara crkva u Čajniču bila posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, i da je to bila hramovna slava.

krasnicaIzgradnjom saborne crkve, 1857-1863 godine, čajničani su i novi hram posvetili Uspenju Presvete Bogorodice. Tako je Majka Božja, zaštitnica i pokroviteljica Čajniča i vjernog naroda. Od 1594. godine, u Čajniču se nalazi i čudotvorna ikona Majke Božije, Čajnička Krasnica. Ova Sveta i čudotvorna ikona pomaže svima koji joj se iskreno obraćaju svojim molitvama. Bolesnima daje ozdravljenje, slijepima vid, raslabljenim snagu, nijemima govor a iscjeljuje oboljele od psihičkih i duševnih bolesti. Ovoj svetoj ikoni, na poklonjenje i molitvu dolaze pravoslavni hrišćani sa svih strana, pa i drugih narodnosti i vjeroispovjesti.

I ove godine, po osvještanoj tradiciji Crkvena opština Čajnička i opština Čajniče, pripremaju se da domaćinski proslave Krsnu slavu nizom aktivnosti duhovnog, kulturnog, sportskog i zabavnog programa.

Proslava će otpočeti već u nedjelju 23. avgusta kada će posle Svete Liturgije biti održan parastos i pomen poginulim srpskim vojnicima i junacima iz otadžbinskog rata.

23. avgusta počinju sportske aktivnosti koje će trajati do 28. avgusta ove godine.

24. avgusta u 19,00 časova u Domu kulture „Filip Višnjić“ Čajniče, biće priređena izložba likovnih radova.

25. avgusta u utorak posle večernjeg Bogosluženja, održaće se promocija knjige „SUZE POKAJNICE“ prote Momira Vasiljevića.

26. avgusta na trgu u Čajniču biće održan koncert za omladinu.

27. avgusta, u Narodnoj biblioteci „Branko Ćopić“ Čajniče biće održano Književno veče, a u 20,00 časova koncert KUD-a u sali Doma Kulture „Filip Višnjić“ u Čajniču.

28. avgusta
– Jutarnje Bogosluženje u 08,00 časova
– Sveta Liturgija u 09,00 časova
– Svečana litija u 10,00 časova
– Slavski kolač u hramu u 11,00 časova
– Slavski kolač i slavski ručak u 12,00
– Restoran fabrike „Instel“ Čajniče.

Hram u Cajnicu

Pozivamo vjernike i parohijane Čajniča i susjednih gradova na molitveno sabranje i proslavu hramovne i opštinske slave u našem lijepom Čajniču. Dođite da se zajedno pomolimo Gospodu Bogu i Carici nebeskoj i Njenom prazniku Uspenja Presvete Bogorodice i umolimo Majku nad Majkama da nam pomogne i zaštiti nas svojim molitvama, pred prestolom Cara slave i Boga našega. Sa radošću Vas očekujemo, da zajedno proslavimo praznik Uspenja odnosno Vaskrsenja Presvete Bogorodice i da pred ikonom Čajničke Krasnice zatražimo i umolimo spas za sve nas. Dobro nam došli!