Proslavljena krsna slava hrama “Hrista Spasitelja” u selu Bijela kod Dobruna

29.08.2015.

Slava u Bijeloj

VIŠEGRAD – U prisustvu većeg broja vjernika u selu Bijela kod Dobruna, danas je proslavljena krsna slava hrama, posvećenog “Nerukotvorenom Liku Hrista Spasitelja”. Svetu liturgiju sa početkom u 9:00 časova služio je arhimandrit manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci monah Jovan Gardović.

“Ovaj hram je ovdje ponikao iz velike želje potomaka iz familije Tasić i njihovih komšija, koji se trude da održe srpsko ime i vjeru pravoslavnu. Zato je ovaj praznik uvijek prisutan u njihovim srcima i domovima”, rekao je otac Jovan u besjedi koju je održao na kraju liturgije.

“Jedan život živimo i trebamo ga živjeti sa Bogom da bi ga lakše proživjeli. Došli smo na zemlju sa velikim grijehom naših praroditelja, zato je potrebno da se krstimo u ime Hristovo kako bi otklonili strah od smrti. Zato je i ovaj hram jedna od lađa spasavajućih, gdje tražimo milost od Boga da nam oprosti zbog nemarnosti prema svom spasenju”, istako je monah Jovan te dodao da ne treba zaboraviti svoje pretke koji su živjeli i stradali na ovim prostorima, kako bi očuvali svoju vjeru.

On je podsjetio da su stari Tasići živjeli u daleko težim vremenima, kada se nije smjelo javno biti pravoslavac a ni Srbin.

“Kada bi ova brvna od kojih je sagrađen ovaj hram pričala šta se sve dešavalo u tim kućama, koje su bile crkve u malom, gdje su se vaši preci tiho molili, saznali bi mnoge tajne i kako su usrdno branili svoju vjeru u tim teškim vremenima po srpski narod”, govorio je otac Jovan sabranima na molitvi u crkvi brvanari koju sagradiše naslednici familije Tasića, kako bi na taj način oživjeli selo u kome se decenijama ne čuje pjesma djevojaka, ne igra svadbeno kolo a kolijevke kao spomenici ćute na tavanima napuštenih srpskih kuća. Sedam porodica iz sela Bijele, sa Stoca, Staniševca i Mokre Gore založilo je svoje stare napuštene kuće kako bi se od njihovih lučevih brvana, starih preko sto godina, sagradila ova bogomolja.

Slava u Bijeloj 2

Zato je ovaj dan i ovaj praznik-sabor familije Tasića prilika da se zbliže svi koji su razasuti po svijetu. Da ožive priče svojih djedova i baka i da se pomole Bogu za njih u ovom “drevnom” hramu.

Kaluđer je savjetovao Tasiće da svojoj djeci prenesu poruke koje su dobijali od svojih đedova, da ih dovode na ognjišta svojih predaka i da ih zadoje Pravoslavljem.

“Vaši stari su mnogo stradali u proteklim ratovima braneći srpsko ime a danas su njihova unučad izložena velikom stradanju u svijetu. Njihov život je podložan internetu, brzoj vožnji i noćnom provodu. Spašavajte vašu djecu od atentata na Boga, jer svaki grijeh je pucanje u Spasitelja. Pa neka i ovaj vaš sabor bude inercija da vaša djeca krenu za đedovima i prađedovima koji su držali do obraza i vjere svoje”, poručio je saborašima monah Jovan.

U toku liturgije, vjernici koji su se spremali za Sveto pričešće primili su taj dar a nakon molitvenog skupa uslijedio je trokratni ophod oko hrama i prelomljen slavski kolač. Domaćini slave bili su Milisav i Slavica Šimšić iz Dobruna, koji su ispred hrama pripremili i slavski ručak.

Sedmi sabor familije Tasića i ove godine okupio je članove brojnih porodica, koji žive razasuti po svijetu a čiji preci su živjeli u selu Bijela i susjednim selima kod Dobruna. Straješinstvo bratstva Tasića dodijelilo je povelje „Brvno“ pojedincima za istaknuti rad u humanosti, dobročinstvu, prosvjeti, kulturi i sportu, te očuvanju narodne tradicije.

Saboraši su nastavili druženje uz muziku i kolo narodno, pokraj crkve brvnare u livadi zvanoj Čadina Bara.