Prozivkom učesnika počelo 22. međunarodno likovno saborovanje „Dobrun-Višegrad 2015“

24.08.2015.

22 LIKOVNO SABOROVANJE

UMJETNICI ĆE VIŠEGRADU DARIVATI SLIKU-ZAHVALNICU

VIŠEGRAD – Uručivanjem akreditacija i zahvalnica u Gradskoj galeriji u Višegradu je u ponedeljak veče, 24. avgusta ozvaničen početak 22. Međunarodnog likovnog saborovanja „Dobrun-Višegrad 2015“.

Osnivač i jedan od utemeljitelja ove afirmisane likovne smotre, višegradski slikar Hadži Branko Nikitović, podsjetio je da je i pored smanjenog budžeta ovogodišnje likovno saborovanje u Višegradu okupilo 28 umjetnika iz osam zemalja svijeta, čime je po kvalitetu i po broju učesnika i nadalje jedna od najistaknutijih i najmnogoljudnijih likovnih smotri u regionu

-Kombinovali smo učešće umjetnika koji su sa nama od osnivanja sa mladim umjetnicima željnim afirmacije i učenja, istakao je Nikitović.

Otvarajući ovogodišnje saborovanje, načelnik opštine Višegrad, Slaviša Mišković je posebno pozdravio Velju Mihajlovića, Mihaila Rakitu i Đura Lubardu kao veterane ove kulturne manifestacije.

22 LIKOVNO SABOROVANJE 2

-Najtoplije pozdravljam Dejana i Branislava Kovačevića, kao i Draga Vučića, koji već treću godinu zaredom ikonopišu manastir u Dobrunskoj Rijeci, te sestru Ilariju, slikarku i monahinju iz Rusije koja četiri godine radi na živopisu freske Uspenja Presvete Bogorodice u manastiru Dobrun, naglasio je Mišković.

On je na kraju svog obraćanja učesnicima i gostima u Gradskoj galeriji rekao da ovogodišnje saborovanje čini posebnim i to što je njegov utemneljivač i organizator, Hadži Branko Nikitović, odnedavno penzioner.

-Njegova ljubav i privrženost ovoj manifestaciji i Gradskoj galeriji nas je podstakla da ga angažujemo da i dalje vodi ovu mnanifestaciju, rekao je Mišković.

Slikar Velja Mihajlović predložio je da svi učesnici saborovanja gradu domaćinu i organizatorima na kraju podare zajedničko djelo, u vidu specijhalne zahvalnice.

Nakon blagoslova u Manastiru Dobrun narednih dana, do 30. avgusta umjetnici će na više lokacija stvarati nova likovna djela koja će dodatno obogatiti fundus ovog saborovanja.