Slovenci pomažu vatrogasce u Rogatici

25.08.2015.

Vatrogasci u ROgatici

PODRŠKA U OPREMI I OBUCI

ROGATICA – Kada je u januaru 2014. došlo do spontanog susreta predstavnika vatrogasaca iz Rogatice sa kolegama iz opštine Radlje ob na Dravi kod Maribora, niko nije mogao zamisliti da je to početak saradnje ne samo vatrogasaca nego i dvije opštine pa čak i Republke Srpske i države Slovenije.

– Jer, od tada pa do današnjih dana vatrogasci, ali i predstavnici dvije lokalne zajednice susreli su se 11 puta od čega šest puta u Sloveniji i pet u Rogatici i uvijek sa daleko većom koristi za vatrogasce Rogatice, priča starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice u Rogatici Željko Petković.

Posljednji njihov susret, dodaje on, bio je uz tek minulu krsnu slavu opštine Rogatica Preobraženje Gospodnje. U gostima opštini Rogatica i ovdašnjim vatrogascima boravili su župan opštine Radlje ob Dravi Alen Bukovnik u društvu predsavnika slovenačke ambasade u BiH i dobrovoljnih vatrogasnih društava Radlje i Vuhred koja djeluju na teritoriji ove slovenačke opštine.

Po starom, dobrom, običaju gosti nisu došli praznih ruku. Željko Petković, prvi čovjek rogatičkih vatrogasaca, reče da su dobili još jedno vatrogasno vozilo TAM, ovoga puta 75, koje je prešlo nepunih 28.000 kilometara krcato raznom vatrogasnom opremom koju su donirala dobrovoljna vatrogasna društva Vuhred i Radlje u vrijednosti od najmanje 30.000 maraka.

Tu je, dodaje Petković, velika prenosna vatrogasna pumpa, 12 komada vatrogasnih crijeva, pet disajnih aparata sa dvije boce za disanje, šest mlaznica za gašenje požara i dosta druge opreme iz djelatnosti vatrogastva.

Donacija koju su rogatički vatrogasci dobili uz krsnu slavu opštine nije i jedna. Uz ranije posjete dobili su još jedno vatrogasno vozilo marke TAM 80, koje je na slovenačkim putevima, prešlo svega 30.000 kilometara, hidraulične makaze za spašavanje iz saobraćajnih nesreća, po tri disajna aparata i intevencijsko odijela,osam pari intervencijskih čizama i jedan intervencijski šljem, šest protiv-požarnih aparata, 20 komeda priručnih vatrogasnih alata i dosta druge opreme uz plaćenu obuku grupi rogatičkih vatrogasaca u kampu Mokronog u Sloveniji i odlazak u Njemačku na sajam vatrogastva u Hanoveru. .

Sam župan Radlja Alen Bukovnik donirao je ličnim sredstvima kupljeni električni agregat i jednu motornu pilu „Uskvarna“.

Po svemu sudeći to neće biti i sve. Slovenački vatrogasci obećali su još pomoći rogatičkim kolegama, a dobrim dijelo i njihovim zaslugom uskoro će u Rogaticu doći vozilo i dio sanitetskog materijala za ovdašnji Dom zdravlja, rekoše u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinci u Rogatici.