SO Rogatica – Budžet ispod plana

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 31. avgusta 2015. 058.ba

RO Rogatica

ROGATICA – Odbornici SO-e Rogatica na danas, zadnjeg dana avgusta, održanoj redovnoj sjednici razmatrali su i većinom glasova usvojili izvještaj o izvršenju budžeta opštine za prvo polugodište tekuće godine.

Prihodi budžeta, rekla je na sjednici načelnik Odjeljenja za finansije Tijana Motika, ostvareni su u visini od 2,635.026 maraka. To je 40,57 posto od plana za 2015. i 0,62 posto više od izvršenja u istom periodu prošle godine.

Budžet uglavnom pune porezi koji u ukupnom iznosu učestvuju sa preko 65,5 posto. Neporeski prihodi učestvuju sa 22,4 i svi ostali sa oko 12 procenata.

U istom periodu budžetski izdaci ostvareni su sa 2,774.218 maraka što je 42,7 posto od godišnjeg plana, a za 2,4 posto manje u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Najviše budžetskih sredstava – 42,2 posto utrošeno je za lična primanja zaposlenih. Rashodi za materijale i usluge odnijeli su 23,2, grantovi 10,5 i izdaci za nefinansijsku imovinu 10 posto.

RO Rogatica 2

Sve u svemu, budžet je u deficitu za 139.192 maraka i kako je zaključeno slijedi rebalans uz ocjenu odbornika opozicionog SNSD i ostalih koalicionih stranaka da je budžet bio i ostao socijalni i da se najviše troši za plate i ostala lična davanja, a vrlo malo se ulaže u kapitalne i ostale investicvije. To, navedeno je, najbolje govori podatak da je za nefinansijsku imovinu utrošeno svega 277.000 od planiranih 1,5 miliona maraka.

Na ovoj sjednici jednoglasno, glasovima svih 18 prisutnih odbornika, usvojili su više različitih odluka uglavnom imovinsko-građevinskog karaktera.

Usvojen je, većinom glasova, i izvještaj o radu Komisije za planiranje kapitalnih investicija za period januar – juni 2015. prema kome projekat „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) i dalje ostaje kao najprioritetniji u Planu kapitalnih investicija jer su za njega obezbijeđena kreditna sredstva i počela njegova realizacija.

Kao novo u Planu investicija uvršten je započeti projekat „Izgradnja cjevododa od Ziličine do gradskog rezervoara“ i projekat „Izrada projektne dokumentacije prioritetnih projekata u 2016. godini“, a projekat „Uređenje korita rijeke Rakitnica do Zaganovića“ smatraće se sastavnim dijelom projekta „Uređenje korita rijeke Rakitnica u gradskom dijelu“.

Ono što je u posljednje vrijeme najviše podijelilo odbornike bio je izvještaj o radu Sportskog društva „Mladost“. Kod usvajanja jedva je prošao jer je protiv glasalo 6 odbornika, dva su bila uzdržana, a 10 za.

Sjednici je, pored odbornika i drugih koji po službenoj dužnosti prisustvuju, prisustvovao i Kemo Čamdžija, potpredsjedavajući u Vijeću naroda Narodne skupštine Republike Srpske.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,