U Foči nije usvojeno nijedno dijete proteklih 20 godina

20.08.2015.

Djeca usvajanje

FOČA – Broj zahtjeva za usvojenje djece u Republici Srpskoj smanjuje se iz godine u godinu. Poražavajući podatak je da je lani u Srpskoj novi dom i porodicu dobilo samo troje mališana. Godinu ranije bilo je 16 potpunih ili nepotpunih usvojenja, a prije četiri godine čak 27.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da je zahtjeva za usvojenje sve manje, a 550 djece odrasta bez roditeljskog staranja.

U Centru za socijalni rad u Foči ima zahtjeva za usvojenje djece, ali trenutno na području naše opštine nema djece za usvojenje, jer lokalni Centar je nadležan samo za djecu koja dolaze sa područja opštine Foča, bez obzira na mjesto prebivališta usvojitelja. Dvoje djece, bez oba roditelja, iz Foče smješteno je u Dječiji dom  „Rada Vranješević“ u Banja Luci, dok je petoro djece bez roditeljskog starenja smješetno u „SOS Kinderdorf“ u Sarajevo.

Dragica Rudinac, socijalni radnik u fočanskom Centru za socijalni rad, ističe da se u odnosu na prijeratni period promijenila svijest kod majki, te da je sve manje djece ostavljeno na usvajanje: „Prvi  razlog je što su djevojke i žene danas bolje edukovane o zaštiti od neželjene trudnoće i što je dostupniji proces prekida neželjene trudnoće. Drugi  razlog je što je majke danas odlučuju rađati djecu van braka, starati se o njima i ne pomišljaju da ih daju na usvojenje ili u dom za djecu bez roditeljskog staranja, što je ranije bio slučaj“, rekla je Rudinac.

U vrijeme bivše Jugoslavije u Foči se godišnje usvajalo u prosjeku dvoje djece. Rudinac napominje da je bilo zahtjeva iz svih država bivše zemlje, ali i zahtjeva stranaca, što je bilo zakonom zabranjeno u to vrijeme, dati dijete na usvajanje državljaninu druge zemlje, jer je tadašnje Ministarstvo unutrašnjih poslova imalo saznanja da se ta djeca zloupotrebljavaju: „Bilo je ljudi iz svih zemalja bivše Jugoslavije koji su nam se obraćali sa zahtjevima za usvojenje djece. Tada se u prosjeku, u Foči, godišnje usvajalo po dvoje djece. Trenutno u Centru za socijalni rad u Foči ima od 10 do 15 zahtjeva za usvojenje godišnje, ali na području naše opštine nema djece za usvojenje, a jedino su ta djeca u našoj nadležnosti“, dodaje Rudinac.

Iako mnogi smatraju da je proces usvojenja djece komplikovan i dugotrajan, Rudinac dodaje da komplikacije nema ali da je vrlo teško odlučiti kojim usvojiteljima dati dijete, iako je po njenom mišljenju i prosječna porodica bolja od najboljeg doma,jer nezbtinuta djeca tamo imaju krov nad glavom, dobar komad hljeba, ali nemaju roditelje i porodicu. „Mislim da procedura nije komplikovana, jer vi ne možete dati dijete svakome. Dijete ne može da bira roditelje, ali ako već Centar odlučuje o tome, onda naš tim izabere najbolje usvojitelje, da bi to dijete imalo sigurnu budućnost. Neophodno je da podnosioci zahtjeva nemaju psihičkih oboljenja, da su materijalno situirani, da imaju pozitivne moralne karakteristike, moraju biti najmanje 18 godina stariji od djeteta koje usvajaju, i kada ispune sve te uslove, onda tim Centra odlučuje ko će od njih usvojiti dijete“, zaključila je Dragica Rudinac.

Potpunim usvojenjem se između usvojioca i njegovih srodnika i usvojenika i njegovih potomaka zasnivaju odnosi srodstva, kao da se radi o krvnom srodstvu. To je trajni odnos i potpuno usvojenje se ne može raskinuti. Potpuno može biti usvojeno samo dijete uzrasta do pet godina ako: nema žive roditelje, roditelji su nepoznati, roditelji su dijete napustili, a više od godine ne zna im se mjesto boravka, roditelji su pred organom starateljstva pristali da njihovo dijete bude potpuno usvojeno.