Andrićeva učionica otvara vrata u svijet prošlosti

11.09.2015.

predavanje o Andricu u ucionici

VIŠEGRAD – Jedna od brojnih atraktivnih turističkih ponuda u Višegradu je i spomen učionica nobelovcu Ivi Andriću na koju su Višegrađani posebno ponosni, jer predstavlja uspomenu da vrijeme Andrićevog školovanja i odrastanja u Višegradu, koji je ovaj grad u svijetu proslavio romanom „Na Drini ćuprija“.

Učionica je smještena u zgradi nekadašnje osnovne škole iz kraja 19. vijeka, koja je bila dugi niz godina u funkciji.

Sa grupom geologa iz Srbije, Andrićevu učionicu posjetila je i ambasadorica Australije u Beogradu Dzulija Fini, koja će, kako reče, ponijeti najljepše utiske sa ovog mjesta.

„Ova učionica je jedan lijep podsjetnik na tako izuzetnog talenta kakav je bio Ivo Andrić i smatram da ne postoji bolji način da se pamte velikani poput Andrića, time što je ova učionica otvorena za posjete turistima“, kazala je Fini oduševljena što je imala tu čast da sjedi u klupama-skamijama u kojima je svoje znanje sticao jedan nobelovac.

Geolozi bez granica podsjetili se na Andrićevo dobročinstvo

Snežana Komatina, predsjednica asocijacije geofizičara i ekologa Srbije u posjeti Višegradu predvodi grupu studenata i eksperata koji rade na velikom humanitarnom državnom projektu „Istraživanja klizišta“. Nakon trodnevnog boravka u Bajinoj Bašti odlučili su posjete Višegrad a između ostalog posebno ih je interesovala Andrićeva učionica.

„Nadam se da će ova naša posjeta Andrićevoj učionici biti podsticaj za dalji rad i napredak i mislim da će učesnici projekta tek sada nakon obilska višegradskih znamenja shvatiti koliko je bitna misija projekta „Geolozi bez granica“, istakla je Komatina u izjavi višegradskim novinarima.

„Učionica je zaista božanstvena jer posjeduje dosta originalnih predmeta koji navode na sjećanja i nekadašnji školski duh i solidarnost“, kazala je Zorana Kataranovska aludirajući na dobročinstvo Ive Andrića koji je donirao sredstva za biblioteke u to vrijeme.

„Njegova biografija simpatisanja „Mlade Bosne“, hapšenja, napuštanje fakulteta, dva rata, tamnovanja..o čemu nismo učili u školi je zaista impresivna i ovo predstvlja veliko sjećanje na njega koje traba da se održava, jer je zadužio naš narod“, ocjenila je mladi geolog Kataranovska.

Olivera Todorović: O Andriću nikad dosta

Direktorica TO Višegrada Olivera Todorović kaže da Andrićeva učionica sve više privlači goste sa posebnim interesovanjem za originalne predmete, fotografije i priče iz sjećanja starih Višegrađana koji su imali priliku da razgovaraju i druže se sa Andrićem. Muzejska postavka sačinjava đačke klupe-skamije sa tablicama i pisaljkama, zatim učiteljsku katedru sa Dnevnikom za ocjene, perom i mastilom, zvonom za oglašavanje početka časa, te velikom računaljkom i tablom za pisanje. Tu je i stara peć bubnjara a na zidovima su okačeni karta tadašnjih balkanskih zemalja, lampa-petrolejka, slika austrijskog cara koji je vladao Bosnom, police za knjige. U jednom uglu učionice nalazi se i globus za zemljopis i druge sitnice koje su đaci koristili u to vrijeme.

Sve te uspomene na njegov život u Višegradu čuva spomen učionica koja se nalazi u centru Višegrada pored Doma kulture.

Nakon posjete spomen učionici, nadovezujući priču o Andriću, gosti iz Srbije zajedno sa ambasadorom Australije u Beogradu posjetili su Andrićgrad, jedini grad u svijetu koji je podignut u čast jednom nobelovcu. U ovom slučaju književniku Ivi Andriću, za šta je posebno zaslužan naš proslavljeni režiser Emir Kusturica.

Na inicijativu kulturnih poslenika Višegrada opština je 2007. godine uredila muzejsku postavku Andrićeve učionice i otvorila za posjete turistima.