Ćupriju „krpe“ daskama

Novosti.rs - R. Milović - 27. septembra 2015. 058.ba

Most u Rudom

RUDO – Gvozdeni most kralja Aleksandra u Rudom, sa patosnom podlogom, premostio je reku Lim 1938. godine, na granici Rudog i Priboja, a zbog patosne podloge i danas se u 77. godini postojanja krpi daskama. Tako godinama unazad i ko zna do kada u budućnosti.

Krpljenju je trebalo da dođe kraj još u toku 2011. godine kada je osvanula tabla kraj mosta da će se rekonstrukcija Aleksandrovog mosta izvršiti u roku od 180 dana. Rukave su zasukali neimari „Romanija-puteva“, a u dogovoru sa Direkcijom za puteve Republike Srpske, po ceni nešto malo ispod 1,000.000 maraka. Počelo je sa peskarenjem i rušenjem stare ograde, jer je bilo u planu dogradnja pešačke staze, pošto se preko ovog mosta odvija gust saobraćaj od Drine uz Lim ka Srbiji i Crnoj Gori.

U postupku peskarenja železne konstrukcije, uočene su pukotine i drugi problemi, zbog kojih postojeće kule u vodi i konstrukcija ne bi mogli da izdrže armirano-betonsko opterećenje, odnosno asfalt. Most je išao na pretprojektovanje u Novi Sad, a kad je sve završeno, rekonstrukcija je znatno poskupela, za investitora i za izvođača. Njihove nesuglasice trpe vozači i pešaci. Niko pouzdano ne zna do kad će se na Aleksandrovom mostu obavljati ovo krpljenje.

„SILA“ POTKOPAVA KULE

I dok se most krpi daskama, PP „Sila“ sa svojim bagerima potkopava mu kule. Sve je jasno i vidljivo, a i protivzakonito na ovakav način, neposredno iznad kula mosta vršiti eksploataciju šljunka. To što se nadležna inspekcija nalazi u Bijeljini i Banjaluci omogućava „Sili“ silnu eksploataciju šljunka, tamo gde je ne bi smelo biti, ni pod razno.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: