DA PAUCI NEBO NE PREMREŽE: „Aleksandrov“, Lubarda, Mihalkov, Andrićgrad je prestonica kulture, i to je grijeh Kusturice

15.09.2015.

Andricgrad

ANDRIĆGRAD – Neoprostiv je grijeh Emira Kusturice što je u protekle četiri godine donio toliko kulture u Višegrad. Jer, nekulturno je biti kulturan u nekulturnoj sredini.

Šta reći na tu drskost da u sred Višegrada dovede Simfonijski orkestar, usudio se da Baji Malom Knindži suprotstavi moskovski hor Aleksandrov, a poseban bezobrazluk je napravio kada je omiljenom višegradskom instrumentu koji se zove „ćemane“ suprotstavio virtuoza na violini, Nemanju Radulovića.

Šta tek reći na izazivanje pažnje preko sto medijskih kuća koje su radile priloge iz Andrićgrada!? Šta tu ima da traži jedan Rojters, „Bi-Bi-Si“, Gazeta, Le Mond… pored neprikosnovene kuće za reciklažu kulture u liku TV BN-a?

Neoprostivo je organizovati više od deset naučnih skupova dovodeći ugledne profesore sa Harvarda, Kembridža, Jejla, Lomonosova, odnosno 74 najuglednija univerzitetska profesora.

Sačuvaj nas Bože ideje o priređivanju trinaest izložbi, a naročito izložbe slika Petra Lubarde, u galeriji koja se baš tako zove!

Zamislite nebuloznu ideju i drskost u priređivanju preko pedeset promocija knjiga!

Sumanuta zamisao je otvoriti bioskop u 21. vijeku i odvući djecu i omladinu iz kladionica, „ugurati“ ih u kino sale i pri tom im prirediti preko deset premijera filmova sa našim poznatim glumcima i režiserima. Ni to nije bilo dosta Emiru Kusturici pa se usudio da organizuje dvadeset pozorišnih predstava.

Kad je neko megaloman ni to mu nije bilo dovoljno, pa je organizovao dvadesetak koncerata, a da pri tom nije pozvao Seku, Baju, Žareta i Gocija i ostale zvezde naše estrade.

Ko je on da u goste zove Patrijarha Irineja, tamo neke Karađorđeviće, preko petnaest ambasadora, šta će nama oskarovci u Višegradu.

Eto, to su sve grijesi koje mu ovaj tamni vilajet, posebno njegove nadarene vođe, neće nikada oprostiti.