Episkop Grigorije osvetio novi hram na Crkvinama [FOTO]

26.09.2015.

Grigorije na Crkvinama

ROGATICA – U prisustvu više stotina vjernika rogatičke, sokolačke i hanpjesačke opštine, danas, 26. septembra, episkop Zahumskohercegovački gospodin Grigorije, uz sasluženje sveštenika Mitropolije dabrobosanske, osvetio je novi hram Svetog Jovana Krstitelja na lokalitetu Crkvine, na obroncima Devetaka, između sela Babljak, Rađevići i Beheći, nedaleko od Borika u opštini Rogatica.

Ideja o izgradnji ovog svetog hrama stara je godinama pa i vjekovima, jer je po legendi ovdje u 13. vijeku bila crkva zadušnica kralja Dragutina, koju su srušili Turci nakon okupacije ovih krajeva. Početak njene realizacije bio 7. juli 2008. godine, kada je Njegovo preosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski Nikolaj osvetio temelje novog hrama čiju gradnju je preuzeo tadašnji borički paroh Dragiša Simić i Organizacioni odbor na čelu sa Zoranom Kosorićem i Dragišom Jovičićem, koji su rođeni u obližnjim selima Beheći i Karaula.

Izgradnja je trajala nešto više od 7 godina i finansirana je isključivo dobrovoljnim prilozima vjernog naroda ovog kraja, privrednih, javnih i drugih subjekata, od kojh je najzaslužnije uz današnje veliko osvećenje odlikovala Mitropolija dabrobosanska, a imena pročitao episkop Grigorije.

Bogosluženje u novom hramu na Crkvinama, čije je ikone oslikala Aleksandra Kapuran iz Rogatice, a ikonostas uradio Rajko Ninković iz Višegrada, episkop Grigorije iskoristio je i u čin protojereja rukopoložio Dragišu Simića, koji trenutno bogosluži u hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Čajniču i u čin đakona Marka Đurića iz Doboja.

Srebrnu plaketu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog dobio je Risto Marijanović,koji je rođen u Babljaku, a živi u Beogradu, i Radovan Đerić iz Rađevića, koji sada živi u Rogatici. Gramatu za nesebičan doprinos i odanost Svetoj crkvi pravoslavnoj dobili su Zoran Čarkić, Goran Marijanović, Zoran Kosorić, Dragiša Jovičić i Opština Rogatica.

Povodom slavlja na Crkvinama upriličena je trpeza ljubavi i kulturni program koga su izveli članovi hora Bogoslovije iz Foče i KUD „Stara Gora“ iz Rogatice. Među stoljetnim omorikama Crkvina odjeklule su i strune drevnih gusala, pored ostalih i u rukama episkopa Grigorija, čije pjevanje su prihvatili i svi prisutni na trpezi ljubavi.

[royalslider id=”173”]