Fočanka Jelena Simović na vrhovima Alpa

03.09.2015.

jelena-simovic na Alpima

FOČA – Fočanska vučica Jelena Simović bila je član sedmočlane ekspedicije koja je prošle sedmice osvojila najviši vrh Austrije, Grosglokner na 3 798 metara nadmorske visine, italijanski dio Alpa, planinski vijenac Dolomite na 3343 metara nadmorske visine i tako postala prva Fočanka koja je osvojila ove vrlo zahtjevne vrhove.

Za ove planinske uspone mlada heriona, koja je član spasilačkog kluba „Volf“ i Gorske službe spasavanja Foča sa kolegama iz sarajevskog PD“ Visočice“, i zeničkim Sportsko-rekreativnim klubom “Bosna“ pripremala se mjesec dana. Ekipu je odlikovalo zajedništvo i kolektivna odgovornost, pa im nije bilo teško savladati nepoznate i zahtjevne masive. Vremenske neprilike otežavale su ideju hrabre ekspedicije, priča Simovićeva.

-Nije bilo lako, prvog dana uspona uhvatilo nas je jako nevrijeme praćeno kišom, ledom, snijegom, jakim vjetrom. U jednom trenutku mislila sam da će me vjetar oboriti, ali jaka želja i volja sve prepreke savladaju. Bila sam mokra u potpunosti, pomagali smo se svi zajedno, i na kraju je sve dobro prošlo. Uzbuđenja nije manjkalo, a kada dosegnete vrh, kao i u životu, preplavi vas ogromno zadovoljstvo, sreća, bujica emocija koje u trenu ne možete kontrolisati. Uglavnom, taj osjećaj je jedinstven i veličanstven, praktično filmski-ispričala je za Radio Foča dvadesetogodišnja heroina.

Grosglokner je najviša planina Austrije, poslije Mon Blana. Karakterističan vrh piramidalnog oblika vrlo težak za savlađivanje. Ali spremnoj i tehnički potkovanoj Jeleni, koja je državna prvakinja u penjanju, nije predstavljao problem. Prva je Fočanka koja je u svoj dnevnik herojstva upisala da je na planinskom vijencu Dolomiti prošla takozvanim „Via feratama“, zaštićenim putevima napravljenim za vrijeme Prvog svjetskog rata.

-Ovo je za mene zaista lijepo i novo iskustvo, proširila sam granice svojih mogućnosti. Ovo su moji prvi usponi na ovolike visine, jako sam zadovoljna ishodom. Moram da kažem da su moj planinarski uspon podržali moje kolege iz Volfa, brojni sugrađani, opština Foča, JKP „Izvor“, SZR „Kroasan“, DOO „Falkon“, restorani „Mocart“, „Devetka“, Sigma Elektronik i Bekto Precisa, a najveća podrška mi je moja porodica-ističe Jelena koja će nakon ovog poduhvata nastaviti da osvaja planinske masive širom svijeta.

Široj javnosti Simovićeva je ostala upamćena kada je prošle godine, umjesto da ostane sa drugarima i slavi matursko veče, neustrašivo sjela sa kolegama iz spasilačkog kluba „Volf“ i širom BiH i RS pružala pomoć i ruku spasa u nezapamćenim poplavama koje su pogodile stanovništvo. Od tada sa razlogom nosi epitet hrabre vučice!