Japanci osavremenili nastavu informatike

08.09.2015.

Novi racunari u Foci

FOČA – Srednjoškolski centar u Foči dobio je ove godine od Vlade Japana savremenu opremu za dva kabineta informatike, čija je vrijednost 35.000 KM.

Projekat je realizovala Japanska agencija za međunarodnu saradnju, čiji su se predstavnici danas uvjerili da je pomoć iskorišćena na pravi način.

Proces nastave informatike osavremenjen je u srednjim školama širom BiH, a Srednjoškolski centar u Foči dobio je 20 računara, po dva laptopa i projektora, te štampače, skenere, fotoaparate i kamere.

Uz računarsku opremu, škola je dobila prateći softver za nastavu i posebne udžbenike za informatiku, koji su napravljeni po uzoru na japanski nastavni proces i predstavljaju kombinaciju domaćeg i japanskog načina učenja informatike.

Novi racunari u Foci

Oprema je instalirana u prethodnoj školskoj godini i đaci već uveliko mogu da osjete prednosti u odnosu na računare koje su ranije koristili.

Direktor škole Borka Kovač ističe da je iz Japana preneseno dosta praktičnih metoda kojima se podstiče kreativnost učenika.

“Ovaj nastavni program daje učenicima mogućnost da dosta nauče o računarskim mrežama i internetu, da vide njegove prednosti, da ga koriste ne samo u učenju i istraživanjima, već i u svakodnevnom životu. S druge strane, mogu da saznaju koje su mane i opasnosti društvenih mreža”, rekla je Kovačeva.

Ona je dodala da projekat opremanja srednjih škola u BiH Japanska agencija za međunarodnu saradnju sprovodi zajedno sa Ministarstvom civilnih poslova BiH i entitetskim ministarstvima za prosvjetu i kulturu.

Profesor matematike i informatike u Srednjoškolskom centru Stanislav Ivanović, takođe, ističe da je nastavni proces dosta unaprijeđen.

“Imali smo problema sa opremom, koja je bila stara 10 do 15 godina. Sada je mnogo lakše prenijeti đacima znanje, pokazati im praktično kako se dolazi do informacija i kako se one obrađuju, koriste i dalje prezentuju”, rekao je Ivanović.

Učenik drugog razreda Prirodno-matematičke gimnazije Igor Čančar rekao je da je bilo gotovo nemoguće raditi na starim računarima, a sada je nastava naprednija i pratimo najsavremenije programe.

Učenica Jelena Elez dodaje da sa interneta skidaju razne informacije i uče kako da ih koriste u različitim programima.