Nova stolarska mašina fočanskom preduzeću „Brest“

11.09.2015.

DONACIJA-BREST iz Foce

FOČA – Specijalnu stolarsku mašinu „kantaricu“ čija je vrijednost oko 20.000 maraka fočanskom preduzeću „Brest“ uručili su danas predstavnici austrijske nevladine organizacije Hilfsverk. Donacija, koja je dio projekta „ Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma“ ima za cilj proširenje proizvodnih kapaciteta i stvaranja uslova za otvaranje novih radnih mjesta za zapošljavanje povratnika i raseljenih lica.

Već trideset godina Fočak Radojica Živanović u svojoj stolarskoj radnji proizvodi namještaj od punog drveta. Njegove stolarske majstorije osim Foče prepozanje cijela regija, a iz godine u godinu širi se i proizvodnja. Zahvaljujući trudu, radu, znanju i izrađenim biznis planom mini stolarsko preduzeće „Brest“ za donaciju specijalne stolarske mašine odabrala je Radna grupa za ekonomsku održivost koja je formirana u okviru ovog projekta.

Živanović kaže da je zadovoljan novom mašinom i da će pomoću nje širiti proizvodnju, ali i povećati radnu snagu, na šta ga obavezuju donatori:

-Ovo nam je dobrodošlo da omasovimo proizvodnju, ostvarićemo veću dobit, a zaposlićemo i jednog radnika. Dok sve to završimo u usavršimo, mi ćemo donirati dio namještaja porodicama koje nisu u mogućnosti da kupe ili nemaju nikako. Vidjećemo, da li će to biti plakari, kuhinjski namještaj, bilo šta što bude potrebno-rekao je Živanović.

Azema Avdušinović iz nevladine organizacije Hilsfverk Austrija kaže da je donirana mašina preduzeću Brest dio projektne aktivnosti koja se odnosi na pomoć malim i srednjim preduzećima, od koje konačnu korist dobijaju izbjegla i raseljena lica.

-Kroz proširenje kapaciteta malih i srednjih preduzeća stavara se mogućnost i otvaranja novih radnih mjesta i to prvenstevno za povratnike i raseljena lica koja su na Birou ili su osposobljena radno da mogu već obavljati poslove u firmi-kazala je Avdušinovićeva.

Nova radna mjesta i pomoć domaćoj proizvodnji veliki su iskorak za opštinu Foča.

-Mi dobijamo jedno novo radno mjesto, malo, ali značajano, posebno što se radi o zanatskoj proizvodnji. Ovo preduzeće će se dodatno razviti i aplicirati i na tednere širom RS i biti konkurentno na tržištu. Nastavljamo i u budućnosti sa ovim projektom-rekao je Igor Ćurčić, načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Projekat “Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma“, koji finansiraju UNHCR i Evropska unija, osim Foče, provodi se u još devet gradova i opština BiH.