Novi uspjeh rogatičkih ribolovaca Slobodana Mrkajića i Vladimira Jovičića

09.09.2015.

Rogatica-somovi2

NA UDICI SOM OD 18 KILOGRAMA

Rogatica-somovi1ROGATICA – Puna dva sata iskusnim ribolovcima Slobodanu Mrkajiću i Vladimiru Jovičiću iz Rogatice trebalo je da u predvečerje prošlog utorka, 8. septembra, iz jezera ukroćene Drine nedaleko od sela Ajdanovići, između Ustiprače i Višegrada, izvuku soma teškog 18 kilograma.

– Sve je počelo oko 18 časova, priča Slobodan. Ja i kolega Vlado sjeli smo u čamac s namjerom da se provozamo Drinom i usput okušamo sreću u ulovu ribe. Vrlo brzo na Vladin špap zakačila se neka riba. Kako se zakačila, tako je i spala. A onda, počeo je trzati moj štap na kome je bila silikonska varalica ribić. Osjetio sam da je u pitanju krupniji primjerak i da ponovo ne bi spala, počelo je nadmudrivanje. Ona sebi, ja sebi. U pomoć mi je pritekao i kolega Vlado. Smjenjivali smo se na štapu skoro dva sata, da bi napokon riba završila u našem čamcu.

Rogatica-somovi– Iako umorni od dvočasovne borbe, odmah smo vidjeli da smo se imali rašta mučiti. Radilo se o somu i za naše prilike rijetko velikoj ribi. Kad smo došli kući izmjerili smo je i bila je teška 18,1 kilogram uz dužinu od 141 centimetar. Nije kapitalac, ali je blizu normi za kapitalca i zato je nama drag ulov, koji je završio na Damerovoj mašini 665 i silku 0,40 milimmetara.

Treba reći i to da ovo nije i jedini zapaženi ulov ovog ribolovačkog tandema koji se specijalizovao za lov na krupne ribe – som, šaran i amur.

Prije nepunih 10 dana oni su, takođe u drinskom jezeru na domak Ljučeva, za jedan dan ulovili još dva soma. Slobodanov je bio težak 20, a Vladimirov 16,5 kilograma.