Održan istorijski čas za učenike devetih razreda

10.09.2015.

Cas istorije u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – Učenici devetih razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Višegrada posjetili su danas u Andrićgradu interaktivnu izložbu o Prvom svjetskom ratu pod nazivom “Srbija 1914”, čiji je organizator Istorijski muzej Srbije i Andrićgrad.

Menadžer Andrićgrada Đorđije Šipčić rekao je Srni da su učenici iz Višegrada imali prvi put priliku da vide izložbu i interaktivni način prikazivanja istorije.

“Ovo je jedinstvena prilika za djecu iz Republike Srpske da na ovakav način vide istoriju, odnosno Srbiju uoči Prvog svjetskog rata”, rekao je Šipčić.

On je podsjetio da se pogled na istoriju mijenja, jer mnogi ljudi istražuju, rastu nova saznanja i to je jedna nova dimenzija, a kroz ovu izložbu prikazana je i vizuelna strana i nova tri de tehnologija.

Nastavnik istorije Koviljka Milanović rekla je da izložba pruža priliku učenicima da upoznaju Prvi svjetski rat u drugačijim okvirima i prošire znanja.

Milanovićeva je dodala da je ovo prva posjeta učenika ovakvoj izložbi, te da vjeruje da će učenici zadovoljni i sa mnogo novih informacija izaći sa časa istorije iz Andrićgrada.

Učenik Milica Radojević kaže da su kroz izložbu naučili i stekli nova znanja iz istorije koja će im koristiti dalje u životu.

“Istorija je veoma bitna, moramo znati našu prošlost, a ovo će nam pomoći da savladamo gradivo koje ćemo tek učiti u devetom razredu”, rekla je Radojevićeva.

Izložba će biti otvorena do 30. septembra, a posjetioci će moći pogledati digitalnu priču o proširenoj stvarnosti Srbije 1914. godine.