Održan Sabor srpskog izvornog pjevanja

SRNA - Jovana Borovčanin - 19. septembra 2015. 058.ba

Sabor srpskog izvornog pjevanja u Visegradu

VIŠEGRAD – Na Trgu palih boraca u Višegradu održan je Sabor srpskog izvornog pjevanja na kome je učestvovalo pedesetak pjevačkih izvornih grupa i oko 20 guslara iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Ova tradicionalna manifestacija održana je u okviru slavskih svečanosti opštine Višegrad, a u organizaciji Guslarskog društva „Rade Jamina“ iz Višegrada.

Predsjednik ovog društva Darko Lečić rekao je Srni da Sabor prerasta u veliku manifestaciju sa ciljem njegovanja i očuvanja narodnih običaja, srpske pjesme i gusala i unapređivanja srpskih instrumenata.

„Ovogodišnji Sabor okupio je veliki broj učesnika koji iza sebe imaju zapažene rezultate, a među njima su društva iz Višegrada, Foče, Užica, Plužina, Pljevalja, Brčkog, Rudog i Čajniča“, rekao je Lečić.

Lečić je istakao da Sabor nije takmičarskog, već revijalnog karaktera i svi učesnici su dobili priznanja i zahvalnice za učešće na Saboru.

Učesnik pjevačke grupe „Dragačevski vez“ Nadežda Zlatić iz Lučana rekla je da učešće na ovom Saboru predstavlja lijepo druženje, kao i prenošenje običaja, pjesama i igara iz Srbije u Republiku Srpsku.

„Mlađe generacije treba da upamte kako su naši stari pripremali običaje za praznike i svako druženje koje su imali“, rekla je Zlatićeva.

Učesnik etno-grupe „Prosvjeta“ Draško Spasojević iz Rudog rekao je da ova manifestacija čuva od zaborava stare običaje koji se gube na našim prostorima, a i šire.

„Previše se okrećemo Zapadu, uzimamo tuđu kulturu, a naše zaboravljamo i zbog toga trebamo uključiti djecu, a danas ih je jako mnogo ovdje u Višegradu, što me posebno raduje“, kaže Spasojević.

U prataćem programu održan je defile učesnika kroz glavnu višegradsku ulicu i revija guslara.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: