Održana promocija knjige “Vjera, nada, ljubav”

25.09.2015.

Vjera, nada, ljubav

VIŠEGRAD – U Višegradu je večeras održana promocija zbirke rodoljubive i duhovne poezije višegradske pjesnikinje Danijele Žuža “Vjera, nada, ljubav”, koju je objavilo Srpsko sokolsko društvo “Soko” iz Dobruna.

Predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović rekla je da se Danijela Žuža “oglašava srcem koje strepi, čezne, voli, nada se i nosi vedru dušu otvorenu za široko nebo i slobodan drum”.

“Sve njene pjesme imaju pouku i poruku, red i smisao, ma koliko je ponekad gušile emocije iz kojih govori njena duša”, rekla je Mijatovićeva.

Ona je dodala da Žuža otkriva moć pjesničkog jezika čija snaga proizlazi iz ljubavi prema zavičaju.

Glavni i odgovorni urednik časopisa “Soko” Slavko Heleta rekao je na promociji knjige da je pjesnikinja još kao djevojčica sa sobom ponijela zavičajne uspomene i duboko urezana sjećanja na stari kraj.

“Opsjednuta kamenitom, ali i pitomom Hercegovinom, Danijela Žuža svoje rime neizbježno posvećuje Aleksi Šantiću, a potom se kroz pjesmu vraća u `Kišnu višegradsku noć`, vješto stvaralački spajajući stare zavičaje uz Neretvu sa novim, na ušću Rzava u Drinu”, istakao je Heleta.

Danijela Žuža rekla je novinarima da je riječ o zbirci duhovne i rodoljubive tematike, sa stihovima o ljubavi.

“U knjizi postoje stihovi o znamenitim ljudima, kojima se rod moj ponosi, stihovi o Ravanici, Dečanima, o dobrunskom manastiru, o pravoslavnim običajima, vrijednostima tradicije, o zavičaju izgubljenom i ponovo nađenom, kao i o srpskim stradanjima”, rekla je Žuža.

U programu u maloj sali višegradskog Doma kulture učestvovali su recitatori Srednje škole “Ivo Andrić” iz Višegrada.