Počeo pohod na Olimp

20.09.2015.

Planinari iz Foce na Olimp

FOČA – Sa Gradskog trga u Foči večeras je u pohod na Olimp, najveći vrh Grčke, krenulo 15 članova Planinarskog društva “Zelengora”.

Prvobitno je bilo planirano da u osvajanje “planine bogova” krene 13 planinara, a ekspediciju su u međuvremenu “pojačale” i dvije planinarke.

“Pridružile su nam se Dragica Rudinac, jedan od naših starijih članova i mlada Dragana Arsenić, kćerka pokojnog Arsa Arsenića, našeg legendarnog planinara”, kaže predsjednik Planinarskog društa “Zelengora” Momo Mihajlović.

On je naveo da bi, prema planu, srpska trobojka i zastava društva na vrhu druge po veličini planine Balkanskog poluostrva trebalo da se zavijore oko 8.00 časova ujutro 22. septembra.

“U utorak je završni uspon od planinarskog doma do vrha Olimpa, visokog 2.918 metara. Za tu dionicu je potrebno oko tri sata, a mi ćemo krenuti oko 5.00 časova ujutro”, kaže Mihajlović.

U ekspediciji je i nekoliko penzionera, a najstariji među njima je sedamdesetogodišnji Zdravko Davidović.

“Nikad nisam bio na Olimpu. Očekujem lijepu šetnju i dobar odmor jer, prema onome što sam čuo od drugih i vidio na internetu, nema alpinističkih zahtjeva. Ovu planinu treba doživjeti u jutarnjim časovima, kada se Sunce pomoli iznad Egejskog mora, pa smo uspon i planirali u tom terminu”, rekao je Davidović, koji dodaje da je u dobroj kondiciji, jer je aktivan tokom čitave godine.

Nakon uspona na planinu Rilu u Bugarskoj, ovo je druga akcija međunarodnog karaktera Planinarskog društva “Zelengora” u ovoj godini.