Premijera filma „Enklava“ Gorana Radovanovića

15.09.2015.

Film Enklava

ANDRIĆGRAD – Nakon uspješne beogradske premijere na FEST-u i izuzetnog prijema kod publike, kao i nagrade žirija kritike Srpskog ogranka Fipresci za najbolji u selekciji Srpski film, “Enklava” dolazi i u Andrićgrad.

Premijera dirljive drame Gorana Radovanovića biće održana u multipleksu “Doli Bel” 17. septembra u 20:00 časova.

Svi ljubitelji srpske kinematografije i posjetioci Andrićgrada imaće priliku da u narednim danima pogledaju ovo sjajno filmsko ostvarenje koje je osvojilo srca publike gdje god je bilo prikazano. “Enklava” je dobitnik nagrade publike u Montereju u Meksiku, nagrade publike na renomiranom Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, a pomenuti film će predstavljati Srbiju na predstojećim dodjelama najprestižnijih filmskih nagrada Oskar.

Film “Enklava” obradjuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama – enklavama. Priča prati život Srba koji su ostali tamo da žive, najčešće raštrkani i gotovo zaboravljeni, ali istovremeno prikazuje ono nešto najdragocijenije za jedan narod – djecu. Enklava jeste film koji govori o njima, predstavljen kroz lik desetogodišnjeg Nenada koji se usudio da učini nešto nemoguće za obje zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani. Kroz film je prikazan život ograničen prostorom, no istovremeno predstavlja priču čija je suština ljubav, identitet i opstanak .

Glavne uloge tumače: Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Nenad Jezdić, kao i djeca – glumci sa Kosova, iz enklava: Filip Šubarić, Denis Murić, Nenad Stanojković koji prvi put glume u filmu i doprinose njegovoj autentičnosti.