Preventivom protiv tuberkuloze

15.09.2015.

Crveni krst

FOČA – Opštinska organizacija Crvenog krsta Foča sprovodi niz aktivnosti povodom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze s ciljem preventivnog djelovanja i podizanja svijesti o ovoj zaraznoj i nekada smrtonosnoj bolesti, od koje je prošle godine u Srpskoj bolovalo 378 pacijenata.

Sekretar fočanskog Crvenog krsta Snežana Kovač navela je da je jedna od aktivnosti prodaja markica.

“Već smo distribuisali 1.500 markica, od čijih prihoda 50 odsto ide školama za ljetnu školu u prirodi. Druga polovina prihoda od markica namijenjena je klubovima mladih u našoj organizaciji”, rekla je Kovačeva.

Osim markice, dijeli se propagandni materijal i lijepe se plakati, a planirane su i posjete ugroženim porodicama.

“Za 15 porodica obezbijedili smo higijenske i pakete sa hranom. Planirali smo obići i 10 porodica koje imaju potrebu za polovnom, ali očuvanom garderobom, kao i bolesnike Grudnog odjeljenja Univerzitetske bolnice u Foči, za koje smo, takođe, obezbijedili poklone”, dodala je Kovačeva.

Ona je navela da će biti održana predavanja o tuberkulozi u bolnici i u školama, da bi učenike informisali o sprečavanju i liječenju ove bolesti.

U Crvenom krstu napominju da je tuberkuloza hronična zarazna bolest koja i dalje predstavlja važan uzrok prerane smrti u zemljama u razvoju, ali da je, ako se na vrijeme prepozna, u potpunosti izlječiva, te da se može spriječiti i kontrolisati.