Privedena kraju sanacija klizišta u Jošanici, slijedi asfaltiranje

01.09.2015.

Asfalt u Josanici

FOČA – Sanacija klizišta na lokalnom putu Foča-Jošanica u mjestu Jamakovina privodi se kraju. Glavni radovi su završeni u predviđenom roku, a narednih dana pristupiće se asfaltiranju puta.

Poslije sedam mjeseci čekanja, brojnih negodovanja i protestnog okupljanja, mještani Jošanice konačno će da odahnu i život u ovoj mjesnoj zajednici biće normalizovan, jer je završena sanacija klizišta u mjestu Jamakovina. Radove čija je ukupna vrijednost 175 000 maraka u zadatom roku od 45 dana izvelo je preduzeće Majneks doo Pale. Nadzorni organ radova ispred opštine Foča Branka Radović pojašnjava šta je sve urađeno:

-Glavni radovi koji su završeni podrazumijevaju izgradnju dva potporna zida, prelazne ploče, i konstrukcija galerija koja je rađena na šipovima. Uređuje se susjedna parcela koja je potkopana izvođenjem ovih radova. Ostaje još asfaltiranje, tako da će do 20. septembra biti sve gotovo, kada će saobraćaj da funkcioniše normalno na ovoj dionici-navela je Radovićeva.

Završetak glavnih radova u Jošanici najviše je obradovao mještane koji su mjesecima morali koristiti zaobilaznicu. Najteže je bilo đacima koji su nerijetko i pješačili preko klizišta. Predsjednik MZ Jošanica Nedeljko Matović kaže da su zadovoljni urađenim:

-Mi jesmo zadovoljni, sve je išlo dobro, zahvalili smo se i izvođačima. Nama taj put znači mnogo, od vitalnog značaja je. Ovde gravitira oko 500 mještana, šta god da nam treba moramo u grad, đaci u školu, mještani kod ljekara po životne namirnice. Sad će se vratiti uz normalu ovaj put koji nam je svima praktično žila kucavica-rekao je Matović.

Podsjećamo, klizište je krajem januara u mjestu Jamakovina odnijelo dio kolovoza i MZ Jošanica praktično odsjeklo od ostatka opštine. Saobraćaj je tada zvanično obustavljen. Uprkos zabrani, mještani su i dalje koristili ovu saobraćajnicu, jer je alternativni put preko Cvilina i Ustikoline, koji je dosta duži, u lošem stanju. Od kako je prije mjesec i po dana počela sanacija saobraćaj je u potpunosti obustavljen.