Revitalizacija mosta teče planiranom dinamikom

Mira Andrić - 07. septembra 2015. 058.ba

Cuprija

VIŠEGRAD – Radovi na revitalizaciji mosta Mehmed paše-Sokolovića na Drini u Višegradu teku planiranom dinamikom, potvrdio je Emir Kokor, građevinski inženjer firme „ER-BU“ iz Turske, koja je izvođač radova.

Prema njegovim riječima, završeno je popločavanje gazišta mosta bijelim krečnjakom i urađeni kameni stubovi na početku ograde a izvršeno je i kaldrmisanje ulaza na most iz pravca grada granitnim kockama, kojima je prethodno bio popločan most.

„U narednom periodu u planu je postavljanje kocke ispod luka mosta, na desnoj obali Drine, koji nije pod vodom i popločavanje staze ispod bašte hotela Andrićev konak u dužini oko 50 metara“, rekao je inženjer građevine Rade Sukara.

Takođe, na lijevoj obali Drine u toku je kaldrmisanje takozvane rampe mosta u dužini od 150 metara, koja se prostire od zadnjeg luka do Osojničkog potoka. „Na tom dijelu, prema projektu, sredina rampe će biti popločana kamenom kockom a okvir staze kamenom krenjakom, tako da će vizuelno taj dio mosta biti kombinacija dvije vrste kamena, koji su vađeni iz lokalnih majdana u Višegradskoj Banji i selima oko Dobruna.

„Ograda koja razdvaja rampu mosta od magistralnog puta na lijevoj obali Drine, kao i dio ograde pored spomenika Ive Andrića biće urađena u kombinaciji kamena sedre i kovane željezne ograde“, rekao je Sukara.

Prema najavama građevinskih inženjera iz firme „ER-BU“ oko 15. septembra ove godine, trebalo di da se spusti nivo jezera u dogovoru sa hidroelektranama „Bajina Bašta“ i „Višegrad“, kako bi se izvršila kontrola sanacije stubova mosta i trajno očistile fuge.

„Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, radovi na rekonstrukciji Sokolovića mosta, za koje je zadužena firma „ER-BU“ iz Turske, trebali bi biti završeni do kraja novembra ove godine“ potvrdili su predstavnici ove firme.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: