Rezultati 22. Međunarodnog likovnog saborovanja „Višegrad-Dobrun 2015“

04. septembra 2015. 058.ba

Hadzi Branko Nikitovic

MANASTIRSKO SLIKOIPISANjE I 37 SLIKA

VIŠEGRAD – U nedelju, 30. avgusta završeno je 22. Međunarodno likovno saborovanje „Višegrad-Dobrun 2015“.

Po riječima višegradskog slikara Hadži Branka Nikitovića 28 učesnika kulturtne manifestacije 22. Međunarodno likovno saborovanje „Višegrad-Dobrun 2015“, uradilo je 37 vrijednih slika, na kojima preovladavaju motivi manastira Dobrun i ćuprije na Drini.

I pored smanjenog budžeta Nikitović ocjenjuje da je ova afirmisana likovna smotra zadržala dostignuti nivo kvaliteta radova i brojnost učesnika, koji su ove godine došli iz devet zemalja svijeta.

-Ono što slijedi je kvalitetno opremanje radova, a potom priprema za njihovo predstavljanje kulturnoj javnosti na narednoj „Višegradskoj stazi“, početkom juna 2016. godine, ističe Nikitović.

On podsjeća da je rezultat ovogodišnjeg saborovanja i oslikavanje spoljnjeg dijela manastirske crkve u Dobrunu, te slikopisanje unutrašnjosti crkve u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci.

-Slikarka iz Rusije, sestra Irina Drjomina, upravo završava oslikavanje ulaznog zida u manastiru Dobrun, što po kvalitetu i značaju predstavlja jedno od najvrijednijih djela nastalo u okviru saborovanja, u posljednje dvije decenije, kaže Nikitović, dodajući da je zahvaljujući ovoj manifestaciji i umjetnicima Branislavu i Dejanu Kovačeviću, te Dragu Vučiću, oslikana unutrašnjost crkve u manastiru Dobrunska Rijeka.

Ovu, jednu od najvećih i najpriznatijih likovnih manifestacija u regionu, finansijski i organizaciono su podržali opština Višegrad, Zavisno preduzeće „Hidroelektrane na Drini“, Banjsko rehabilitacioni centar „Vilina vlas“, manastiri Dobrun i Dobrunska Rijeka i Dom kulture Višegrad.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,