Rogatički penzioneri u Donjoj Hercegovini [FOTO]

13.09.2015.

Penzioneri iz Rogatice u Donjoj Hercegovini

NA IZVORIMA STRADANjA I NOVOG ŽIVOTA

ROGATICA – Nastavljajući tradiciju obilaska kulturno-istorijskih, vjerskih i na drugi način znamenitih mjesta širom srpskih zemalja i krajeva u kojim žive Srbi, preko 50 Rogatičana iz Opštinskog Udruženja penzionera juče, subota, 12. septembra, bila je u obilasku manastira Žitomislić u Mostaru, obnovljenog i početrkom avgusta ove godine osvećenog hrama Prebilovačkih novomučenika u Prebilovcima kod Čapljine i gradilišta na revitalizaciji do temelja sruššene Saborne crkve Svete Trojice u mostarskim Bjelušinama.

Rogatičkim penzionerima o istoriji manastira Žitomislić sa crkvom Blagoveštenje presvete Bogorodice, koga je u istoimenom selu u 16. vijeku podigla vlčastelinska porodica Miloradović, govorio je monah Konstantin (Rašović) naglasivši da je ovaj sveti hram rušen i obnavljan tri puta. Rušili su ga Turci, Švabe i Hrvati, a uvijek obnavljali Srbi Hercegovci i njihovi prijatelji, dobri ljudi širom svijeta.

Paroh prebilovački Marko Gojačić nadahnutom besjedom u novopodignutom i 8. avgusta ove godine osvećenom prelijepom hramu Vaskrsenja Hristova i Svetih novomučenika prebilovačkih, koji će ući u kalendar Srpske pravoslavne crkve od 2016. godine, upoznao je sa mučeničkom istorijom ovog svetog hrama, sela Prebilovci i ostalih sela i naselja iz doline Neretve sa obje obale rijeke.

– Samo selo Prebilovci 1941. godine, rekao je otac Marko, imalo je preko 120 porodica sa više od 1000 članova. Pogrom koga su izvele ustaše u avgustu te ratne godine preživjelo je svega 170, a među stradalim, koji su bačeni u Šurmanovačku jamu na domak Međugorja, bilo je i preko 600 žena i nejake djece.

Njihove i kosti još oko 4000 ubijenih i bačenih u jamu Golubinka i deset drugih bezdanica u Hercegovini sabrane su i sahranjene tek avgusta 1991. u zajedničku kriptu među temeljima crkve u Prebilovcima. Već u maju naredne, 1992. snage HOS-a i paravojnih formacija iz najbliže okoline i crkvu i zajedničku grobnicu su opljačkali, minirali i sravnili sa zemljom. Time su prebilovački i drugi hercegovački mučenici još jednom ubijeni s ciljem da se više nikada „ne jave“ u ovim krajevima.

– Prevarili su se. U Prebilovce se vratilo oko 70 žitelja i crkva i kripta, istina sa znatno manjim brojem kostiju novomučenika, jer su uništene miniranjem i radom buldožera na zatiranju njihovih tragova, u avgustu 2013. ponovo su se počeli obnavljati i već 8. avgusta ove godine, uz na zidovima uklesanih preko 2800 od 4000 do sada prikupljenih imena stradalih hercegovačkih Srba najvećim dijelom u jamama bačenih širom Hercegovine, su osvećene u prisustvu patrijarha Irineja i velikog broja Hercegovaca iz cijelog svijeta.

Rogatički penzioneri bili su i na gradilištu Saborne crkve u Mostaru, koja je takođe opustošena i srušena u posljednjem ratu, a obišli su i stari most na Neretvi u Mostaru. Kući su se, kako rekoše, vratili potpuno zadovoljni jer ih većina nije imala priliku da ranije borave na svetim mjestima u Žitomisliću i Prebilovcima.

[royalslider id=”171”]