Studenti u Foči stanove plaćaju od 200 do čak 600 maraka mjesečno

10.09.2015.

Foca panorama

FOČA – Jedan od najvećih problema Medicinskog i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči je nedostatak studentskog smještaja u domovima. Većina studenata, koji studiraju u našem gradu žive u privatnom smještaju, čije cijene nisu prihvatiljive za većinu roditelja.

Foča nema studentski dom a samo mali broj djevojaka uspije osigurati smještaj u studentskom internatu u krugu Univerzitetske bolnice, čiji kapacitet je 107 ležajeva.

Većina studenata za vrijeme boravka u Foči živi u unajmljenim sobama i stanovima, čije cijene nisu prihvatljive za džep svih roditelja. Studenti su nam potvrdili da stanove u privatnom smještaju plaćaju od 200 do čak 600 maraka, s tim da je u cijenu uračunato plaćanje ostalih dažbina. U pojedinim slučajevima u tu cijenu ne ulaze računi za struju, vodu, televiziju i internet. Studenti se slažu u da su cijene stanova visoke, te da im je neophodan studentski dom i menza u samom gradu.

„Živim sa dva cimera, i svi plaćamo stanarinu po 200 maraka, ukupno 600 KM. Tu je uključeno i plaćanje režija. Zadovoljan sam, ali mislim da je ta cijena stana preskupa za Foču“, kaže Uroš Kalajdžić iz Šapca, student pete godine Medicinskog fakulteta.

Sa Urošem se slaže i Filip Simić, brucoš Medicinskog fakulteta, koji sa još dva cimera stan plaća 450 maraka. Simić dodaje da je studentima neophodna menza u gradu, jer je menza na fakultetu daleko od stanova koje iznajmljuju.

U krugu Medicinskog fakulteta postoji menza za koju studenti nisu zainteresovani zbog udaljenosti od grada, te se u njoj hrane samo studentkinje koje žive u studentskom internatu. Cijena hrane u studentskoj menzi je 60 km na mjesečnom nivou, a cijena smještaja u internatu je 25 maraka, što je ukupno 85 KM za mjesec dana.

Studenstki dom u Foči počeo je da se gradi 2010. godine sredstvima koja su obezbijeđena od kredita Austrijske vlade u dvije faze. Prva tranša kredita bila je tri miliona maraka, dok je druga tranša, namjenjena modernizaciji fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu iznosila deset miliona evra. Od tih sredstava kupljena je zgrada za potrebe Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“, i njena rekonstrukcija još traje, te je sagrađen novi Studentski dom, čije useljenje se očekuje u toku ove akademske godine.

Prilikom posjete Foči, ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević izrazio je zadovoljstvo dinamikom radova, te napomenuo da će Studentski dom u Foči biti jedan od najmodernijih objekata na ovim prostorima.