Svečano proslavljena Mala Gospojina

RTRS - Mira Andrić - 22. septembra 2015. 058.ba

Crkva Višegrad

VIŠEGRAD – Pravoslavni vjernici proslavili su Malu Gospojinu – krsnu slavu hrama „Rođenja Presvete Bogorodice“ na Megdanu u Višegradu.

Svetu liturgiju služili su sveštenici SPC i monasi manastira iz Dobruna i Dobrunske Rijeke.

U toku molitvenog sabranja, starješina hrama Aleksandar Topalović održao je besjedu, veličajući ime zaštitinice ovoga hrama i grada Višegrada, majku Isusa Hrista poštovanu u cijelom svijetu.

„Zbog grijeha ljudskog koji se umnožio na zemlji, ljudi su izgubili svaku vrstu osjećanja za dobrim i komunikaciju sa Bogom. Ali Bog po svojoj milosti dovodi rodu ljudskom čistu golubicu, djevu Mariju, rođenu od Joakima i Ane, kojoj je predodređeno da uvede ponovo Boga među ljude i da ih vrati spasenju“, govorio je otac Aleksandar u prazničnoj besjedi.

U toku Svete liturgije obavljeno je pričešće vjernika i lomljenje slavskog kolača. Domaćin ovogodišnje slave bio je Blagoje Andrić sa porodicom, koji je uz kolač pripremio i slavsko žito i posluženje ispred crkve.

Malogospojinske svečanosti nastavljene su svečanom litijom gradskim ulicama do Trga palih boraca, gdje je obavljen čin lomljenja slavskog kolača optine Višegrad.

Nakon vjerskog obreda građanima je krsnu slavu čestitaio načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković.

Slavu grada , prisutnima je čestitao i bivši komandant višegradske brigade VRS u proteklom otadzbinskom mratu Vinko Pandurević.

Uz kulturno umjetničkim programom, građani su imali i posluženje u organizaciji opštine Višegrad.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,