Ubiranje ljetine u opštini Rogatica

17.09.2015.

zetva heljde u Rogatici

SUŠA I DIVLjE SVINjE PREPOLOVILE ROD HELjDE

ROGATICA – Milan Đerić, Ben, vlasnik je doo „Tehnoprom“ i jedini je poljoprivredni proizvođač heljde na veliko u opštini Rogatica.

Počeo je, priča on, sa malim parcelama od dunum-dva, da bi ove godine heljdom zasijao čak 60 dunuma zemlje na boričkom platou, gdje smo ga prošle srijede na Sjeversku zatekli na vršidbi ove povrtlarske kulture koja prispijeva poslije ostalih strnih žita. Kombajn je Miroslava Sokolovića, a rod tek negdje od oko 80 kilograma po dunumu.

– Da je bila normalna godina, dodaje on, imao bi proizvodnju od najmanje 6 tona ove sve traženije povrtlarske kulture i kao sjeme i u mlinskoj industriji za popravak kvaliteta hljeba i drugog peciva.

Ovako, zbog suše koja je došla u vrijeme kad je kiša najviše trebala, rod je prepolovljen i Milan će uskladištiti svega nešto više od tri tone.

Nije samo suša uticala na ovogodišnji rod heljde i drugih poljoprivrednih proizvoda. Ne malo su joj „pomogle“ i divlje svinje. Na jednoj od parcela „Tehnoproma“ u Sjeversku totalno je uništeno preko 10 dunuma, a u susjednom Vranjaku više od 4 dunuma.

Zbog toga, Đerić i mnogi drugi poljoprivrdnici na Borikama, sa rezignacijom pitaju se da li se isplati više išta sijati?

I zaista, nema područja opštine odakle se seljaci ne žale na najezdu divljih svinja i traže poduzimanje enegričnijih mjera na suzbijanju ovih štetočina koje nemilosrdno uništavaju njihov trud i muku.