Uspješnih osam mjeseci šumarstva

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 25. septembra 2015. 058.ba

Sastanak SG Sjemec

ROGATICA – Stručni kolegij ŠG „Sjemeć“, koga je vodio direktor Milorad Jagodić, na sjednici koja je danas, 25. septembra, održana u prostorijama Radne jedinice na Sjemeću, ocjenio je da i pored sve težih ekonomsko-finansijskih uslova. Njihov kolektiv u periodu januar – avgust tekuće godine uspješno ostvaruje zacrtane planove.

Šumsko-uzgojni radovi, sječa, izrada, izvoz i oprema drvnih sortimenata ostvaruje se prema planskim procjenama.

Kroz prostu i proširenu reprodukciju sa 151.800 sadnica smrče, bijelog bora, hrasta, jasena i javora zasađeno je 55 hektara goleti i sve u odnosu na neke druge ranije godine uz angažovanje postojećih radnika Gazdinstva.

Ostalo je da se u jesenjoj sadnji pošumi još 16 hektara goleti na dva lokaliteta sa 40.000 sadnica najvećim dijelom bijelog bora i da se obave ostali šumsko-uzgojni radovi na stotinjak hektara o čemu je na Stručnom kolegiju referisao Milomir Ećimović, rukovodilac Službe za tehničku pripremu i realizaciju proizvodnje.

Što se tiče investicija najveći dio je usmjeren prema izgradnji novih i rekonstrukciji postojećih šumskih puteva. Kupljeno je i nešto osnovnih sredstava, a u planu je još da se kupi jedan polovni minibus za prevoz radnika i 10 motornih pila.

Sastanak SG Sjemec 2

Sječa, izrada, izvoz i otprema drvnih sortimenata, kao osnovni izvor finansijskih prihoda, ali i troškova, izvršavaju se po planu. Iz toga je najvećim dijelom izrastao i ukupan prihod od pet miliona i 22.000 maraka. U tome realizacija drvnih sortimenata učestvuje sa četiri miliona i 892.000 maraka, ili 93 posto.

– Ukupni troškovi Gazdinstva po svim osnovama za period januar – avgust iznosili su pet miliona i 165.000 maraka. To je 72 posto od plana i jedan posto više od ostvarenja u istom periodu prošle godine. U lične izdatke 230 zaposlenih radnika utrošeno je 50 posto ukupnog prihoda, a prosjek neto plate po radniku iznosila je 670 maraka što je na nivou preošlogodišnjeg ostvarenja, rekao je Vlastimir Lelek, rukovodilac računovodstveno-finansijske službe Gazdinstva.

Dobit Gazdinstva za osam mjeseci, naglasio je Lelek, je 56.000 maraka i ono što je posebno značajno je činjenica da „Sjemeć“ nema zaostalih obaveza čak ni prema loklanoj zajednici po osnovu naknade za realizaciju drvnih šumskih sortimenata. Za šest mjeseci ove godine po tom osnovu uplaćeno je 320.000 maraka.

Skup na Sjemeću iskorišten je i za dogovor o predstojećoj godišnjoj inventuri imovine i priprtemama za izradu proizvodno-finansijskog plana za narednu 2016. godinu. Uz to, kroz analizu povreda na radu u dosadašnjem dijelu tekuće godine rečeno je da su se desile 14 povreda. Sve su bile lakše prirode. Sjekači su povrijeđeni u 11 slučajeva, od čega 7 u ljetnom i 4 u zimskom periodu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,