Uspješno savladan opasni uspon na Grosglokner

SRNA - Aleksandra Janković - 29. septembra 2015. 058.ba

Planinari na Grosglokner

FOČA – Član Planinarskog društva „Zelengora“ iz Foče Ranko Milanović, zajedno sa članovima Planinarskog društva „Balkan“ iz Beograda, popeo se na Grosglokner, najviši vrh Austrije, na 3.798 metara nadmorske visine.

Akcija je organizovana proteklog vikenda, a Milanović kaže da je uspon trajao dva dana neprekidnog hoda i da je bio veoma opasan zbog snježnih lavina, odrona stijena i ledničkih pukotina.

Planinari na Grosglokner

„Usput smo se nagledali dosta tabli koje označavaju gdje je ko poginuo. Poslije 3.500 metara počinju problemi sa disanjem i malaksalost, ali moraš dalje“, opisuje Milanović uspon na jedan od najzahtjevnijih vrhova Alpa, koji je poslije Materhorna drugi po težini za penjanje.

Grosglokner se nalazi na granici između Koruške i Istočnog Tirola, a da bi se stiglo na njegov vrh u obliku piramide potrebna je alpinistička oprema koju je Milanović, kao član fočanske stanice Gorske službe spasavanja, pozajmio od Spasilačkog kluba „Volf“ iz Foče.

Planinari na Grosglokner

„Zahvalio bih `Volfu` i brojnim sponzorima, među kojima je i opština Foča, koji su pomogli moj odlazak u Austriju“, rekao je Milanović.

On je poslije mlade Jelene Simović, koja se u avgustu ove godine popela na najviši vrh Austrije, drugi Fočak koji je savladao ovaj alpinistički uspon.

Prošle sedmice, planinari iz foče uspješno su izveli i uspon na Olimp.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: