Anidrićev institut sa kvalitetnim izdanjima na Sajmu knjiga u Beogradu

SRNA - 29. oktobra 2015. 058.ba

Institut na Sajmu

ANDRIĆGRAD – Andrićev institut u Andrićgradu predstavio se na sajmu knjiga u Beogradu vrlo kvalitetnim izdanjima, ispunjavajući tako ciljeve koje je sebi postavio – rekla je Srni rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vranješ.

Ona je najavila da Andrićev institut priprema novu konferenciju, koja će biti održana 4. i 5. decembra, o temi „Željeznica, književnost i film“, s obzirom na to da je željeznica veoma zastupljen motiv u književnosti i filmu, a do sada nije bilo nijedne konferencije posvećene toj temi.

Uz tu konferenciju, biće pripremljena i odgovarajuća izložba fotografija i slika o željeznici.

Vranješ je rekla da je Andrićev institut izuzetno važna institucija, čija se djelatnost ostvaruje u okviru nekoliko odjeljenja, prije svega Odjeljenja za književnost, a zatim za istoriju, za politiku i medije, za film i za orijentalistiku, što pokazuje da je vrlo razgranata djelatnost ovog instituta.

„Djelatnost se odnosi i na naučno-istraživačku, kulturnu i prosvetiteljsku misiju“, napomenula je ona.

Andrićev institut je, kako je navela, u okviru Odjeljenja za književnost tokom prethodne godine ostvario značajne rezultate, prije svega u organizaciji konferencija, nakon kojih je objavio i odgovarajuće zbornike radova, a među njima je i druga knjiga zbornika radova „Srpska književnost i Prvi svjetski rat“, a u štampi je i zbornik radova koji se odnosi na Branka Ćopića.

Prema njenim riječima, Andrićev institut je započeo i ediciju „Srpski klasici“, a prva knjiga u ovoj ediciji je knjiga Vuka Stefanovića Karadžića „Srbi, svi i svuda, o književnosti i jeziku“, koju je priredio Dušan Ivanić.

Andrićev institut je, kaže ona, pokrenuo i ediciju „Kulture u susretu“ i prva knjiga koja se pojavljuje je knjiga Albera Memija „Portret kolonizatora i portret kolonizovanog“ sa predgovorom Žan-Pola Sartra, pošto su dobijena autorska prava od pariskog izdavača „Galimara“.

„Drago nam je što smo pokrenuli i ediciju fototipskih izdanja i u okviru toga prve dvije knjige su knjiga Miodraga V. Petrovića, likovnog umjetnika i vajara, koji se školovao u okviru umjetničke škole `Beti` i Rista Vukanovića koji je bio osnovač Udruženja likovnih umetnika Srbije“, navela je Vranješ.

Ona je navela da je na štandu Andrićevog instituta predstavljeno i reprint izdanje „Zabavnika“ kao dodatka „Srpskih novina“, koji izlazi na Krfu i koji se zbog toga popularno naziva i „Krfski zabavnik“.

Neposredno prije ovog sajma, napomenula je, izašao je i novi časopis „Lik“, koji će izlaziti dva puta godišnje, „koji je rodoljubiv u najboljem smislu riječi ljubavi prema rodu, čovjeku i humanosti kao najvišoj vrijednosti“.

Vranješ je podsjetila i na izdanja Odjeljenja za istoriju – „Istorijske sveske“, koje izlaze mjesečno i koje donose istorijska dokumenta vezana za Prvi svjetski rat i komentare tih istorijskih dokumenata.

Tu je i knjiga rukovodioca Odjeljenja za istoriju Miroslava Perišića, koji je i rukovodilac Arhiva Srbije, a koja se odosi na Sarajevski atentat na osnovu arhivskih dokumenata sačuvanih u Arhivu Srbije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,