Državno zemljište poljoprivrednicima u Rogatici

27.10.2015.

Zemljiste poljoprivrednicima

ROGATICA – Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac, potpisao je danas, 27. oktobra, ugovor sa 9 poljoprivrednih proizvođača kojim je u zakup za narednih osam godina ustupljeno 155 dunuma poljoprivrednog zemljišta u svojini opštine, odnosno Republike Srpske.

– Cilj je, rekao je načelnik Puhalac, da ubuduće ne ostane ni jedan dunum ne obrađene i zakorovljene zemlje u svojini opštine. Ovo je nastavak programa koji je proizašao iz Pravilnika Vlade Srpske o postupku davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta.

– Raduje činjenica, dodao je on, da je među budućim korisnicima ovog zemljišta sve više mladih koji nalaze sebe u ovoj djelatnosti. Naše je da ih mi i na ovaj način pomognemo i to sa zadovoljstvom činimo.

Zemljiste poljoprivrednicima 2

Ovoga puta zemljište u naravi njiva veličine 57 dunuma dobio je Ognjen Karadžić, 50 dunuma njive, livade i pašnjaka dobio je Zoran Radojević, 27 dunuma livade Slaviša Džida i tako redom do DOO „Povera“ i Dijane Radojević koji su dobili po 1.379, odnosno 1.752 kvadratna metara livade sa ukupnom zakupninom od 1.211,80 maraka.

Mile Jagodić, poznati proizvođač mlijeka, dobio je oko 5 dunuma zemlje. On reče da će je isključivo koristiti za proizvodnju silažnog kukuruza bez koga nema adekvatne proizvodnje mlijeka posebno u zemskom periodu.

Za proizvodnju silažnog kukuruza dobivenih 57 dunuma zemlje koristiće i Ognjen Karadžić koji se sa porodicom bavi tovom junadi. I svi ostali zemljište će uz strogi nadzor koristiti za poljoprivrednu proizvodnju kao dodatni izvor sredstava za egzistenciju.