Ekonomsko osnaženje žena u Rogatici

03.10.2015.

Krava Snop

KRAVE I PLASTENIK ZA POČETAK BIZNISA

ROGATICA – Realizujući projekat „Ekonomsko osnaženje žena“ koga finansira CARE International Balkans posredstvom Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva kod Rogatice, četiri žene u ovoj opštini danas, 2. oktobra, dobilo je po jednu steonu kravu i jedna plastenik površine 100 kvadratnih metara.

Kako reče predsjednica „Snopa“ Slađana Ujić, ovo je samo jedna od projektovanih aktivnosti oko dodjele grantova ženama za početak vlastitog biznisa. Obuku na temu „Od ideje do biznisa“, koja je predhodila dodjeli ovog granta, u Rogatici je prošlo 21 žena, uglavnom sa sela. Prijedloge za polaznice obuke davali su savjeti mjesnih zajednica, Centar za socijalni rad i Udruženje žena „Snop“.

Nakon završene obuke, dodala je Ujićeva, 19 žena napisalo je svoju biznis ideju i njom aplicirala kod CARE Internationala. Njihove biznis ideje ocjenjivala je nezavisna komisija pertnerskih organizacija našeg „Snopa“, „Lare“ iz Bijeljine, „Bolja budućnost“ iz Tuzle, „Maja“ iz Kravice, „Budi mi prijetelj“ iz Visokog i „Jadar“ iz Konjević Polja i sa područja opštine Rogatica steone krave danas su dobile Olivera Nešković iz Doljeg Osova, Biljana Perković iz Kovanja, Vinka Ljubinac iz Seljana i Zlatka Cvijetić iz Plandišta u Rogatici, a plastenik od 100 kvadrata Mira Tešević u Rogatici.

Obaveza korisnika ove donacije je da u roku od dvije godine ustupi proizvode od krava (mlijeko, kajmak, sir) i iz plastenika drugom po vlastitom izboru 20 posto vrijednosti od krave koja je koštala 2850, odnosno 3350 maraka za plastenik.

Što se tiče krava, radi se o visoko mliječnim grlima u dobi od 15 do 18 mjeseci i sa gravidnošću do najviše tri mjeseca.