Kampanja vađenja krompira u Rogatici

23.10.2015.

Krompir u Rogatici

SMANjENA KOLIČINA, KVALITET DOBAR

ROGATICA – Ove godine proizvođači sjemenskog i krompira za jelo u opštini Rogatica zasijali su 293 hektara zemljišta, što je za skoro 40 posto više nego prošle godine.

Kampanja vađenja roda je u punom jeku. Prekidaju je česte kiše, pa se koristi i najmanji dio lijepog vremena da se povadi ova povrtlarska kultura koja većem broju proizvođača predstavlja osnovni izvor sredstava za egzistenciju cijelih porodica.

Vlasnici zasijanih površina ističu da je ovoljetna suša znatno uticala na rod krompira. Procjena je da je šteta i do 40 posto. Ohrabruje činjenica da je kvalitet roda dobar i vrijednosno će donekle nadoknaditi štetu proizvođačima.

Krompir u Rogatici 2

Iako vremenske prilike nisu naklonjene, Ozren Planojević vlasnik DOO „Agros“ ovih dana ne izlazi iz njiva. Na vlastitom imanju i zemljištu zakupljenom od države posredstvom nadležnih u Administrativnoj službi opštine krompirom je zasijao 21 hektar. Na vađenju roda uključio je svu svoju mehanizaciju koja nije za potcijeniti, ali i traktore i vadilice susjeda, i preko 50 radnika koji beru izvađeni krompir.

– Radnike, najvećim dijelom žene iz Rogatice, plaćam 30 maraka dnevno uz dva obroka – doručak i ručak, a nešto se i popije. Rod je, zavisno od parcele do parcele, od 2 do 2,5 tona po dunumu uz kvalitet koji premašuje sva očekivanja, kazuje Planojević.

I Dragan Motika, prvi čovjek Udruženja poljoprivrdnih proizvođača krompira „Solanum produkt“, koje je na imanjima 12 svojih članova zasijalo 18 hektara sjemenskog krompira, koji je na nedavno održanoj 51. poljoprivrednoj izložbi u Rogatici ocijenjen prvom klasom, zadovoljan je kvalitetom roda. Količina je, reče on, ispod prosjeka na šta je isključivo uticala suša tokom ljeta.

Krompir u Rogatici 3

Slično priča i Zoran Motika vlasnik DOO „Agromont“. On je sjemensk krompir posijao na 12 hektara i sudeći prema dosad izvađenom očekuje prinos od 12 do 15 tona po hektaru. Na jednom hektaru, gdje je imao mogućnost navodnjavanja, rod će preći 25 tona.

Poljoprivredno gazdinstvo Dragana Džide sa Borika registrovalo je ove godine proizvodnju sjemenskog krompira u okviru firme „Agro-plod“. Na vlastitom imanju i zemljištu u zakupu zasijao je 12 hektara. I na njegovu proizvodnju znatnog odraza imala je suša.

Krompir u Rogatici 4

– To je, rekao je Džida, božije davanje i moramo ga tako prihvatiti.

Živo je ovih dana i na imanjima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja su krompir za jelo sijali na 225 hektara. Rod se ubrzano sakuplja vlasitim snagama i plaćanjem radnika. Tu i tamo ima i mobe. Dođe komšija da pomogne komšiji i tako u krug. Želja je da krompir što prije pređe u trapove kako bi se bar u zadnjim agrotehničkim rokovima obavila jesenja sjetva ozimih usjeva.

Tekst i foto: Sreten Mitrović