Mitropolit Nikolaj biće sahranjen pored manastira u Dobrunu

28.10.2015.

Mitropolit Nikolaj u Dobrunu

VIŠEGRAD – Tužno su odzvanjala crkvena zvona drevnog manstira dobrunskog najavljujući poslednji dolazak njegovog visokopreosveštenstva mitropolita Dabrobosanskog Nikolaja.

U polutami večernjeg domostroja ispred otvorene kapije manastirskog kompleksa, upokojenog mitropolita u pratnji episkopa Zahumsko hercegovačkog i Primorskog Grigorija, dočekali su kaluđeri i sveštenici dabrobosanske eparhije, kao nekolicina lokalnih vjernika.

Kovčeg sa njegovim tijelom u crkvu Uspenja Presvete Bogorodice unijeli su monasi bratstva ovog manastira i položili u središte hrama. Potom su svi učitelji vjere, obučeni u crne odežde, predvođeni vladikom Grigorijem služili zaupokojenu molitva preminulom duhovnom ocu.

Molitve za dušu pokojnika biće neprestano uznošene sve do časa njegove sahrane,koju će u petak 30. oktobra obaviti njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Episkop Grigorije, je nakon molitve novinarima kazao da je SPC izgubila velikog duhovnika.

“Ono što svi osjećamo je da sahranjujemo jednog uzornog učitelja crkve Hristove i mitropolita i nekoga ko je svoj život položio za svoj narod i svoju crkvu. To je sigurno nešto najljepše što može da uradi čovjek za života”,kazao je episkop Grigorije i pozvao narod da dođe i isprati svog duhovnog vođu.

Iguman manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci Jovan Gardović je kazao je da je bratstvo ovog manastira izgubilo svog duhovnog oca i obnovitelja mnogih crkava i manastira, te da je poseban pečat ostavio u dobrunskom manastiru ali i da je svojim duhovnim životom i poukama ukazivao kakav treba da bude čovjekov život.

“Mitropolit je vršeći velika djela i poduhvate bio uzor svima nama kako se treba odnositi prema svom bližnjem, kako se treba postaviti u životu da bi čovjek bio u ljubavi sa svima. Biće upamćen po preporodu koji je uradio za ovaj manastir i za cijeli prostor Eparhije Dabrobosanske”, govorio je monah Jovan u trenucima iščekivanja dolaska njegovog preosveštenstva u Dobrun.

Po njegovoj želji, stari “deda”, kako su ga odmila zvali bogoslovski đaci biće sahranjen u petak 30 oktobra pored manastirske crkve, zadužbine roda Nemanjića. Tog dana, zaupokojenu liturgiju u devet sati i opijelo, obaviće patrijarh srpski Irinej, inače Nikolajev školski drug iz bogoslovskih dana.

Očekuje se da će sahrani prisustvovati brojni episkopi SPC, te predstavnici vlasti RS i Srbije kao i mnogobrojni vjernici koji su poštovali i poznavali Mitropolita dabrobosanskog Nikolaja Mrđu.