Narodna biblioteka Rogatica – Omaž Njegošu

31.10.2015.

Omaz Njegosu

ROGATICA – Povodom 202 godine od rođenja i 164 godine od smrti jednog od najvećih srpskih pjesnika, vladike i vladara Crne Gore Petra Petrovića Njegoša, Narodna biblioteka u Rogatici sinoć, 30. oktobra, na prigodan način vratila je sjećanje na njegov pjesnički, državnički i duhovni život i rad.

Članovi Dramsko-recitatorske družine koja uspješno radi pri Biblioteci kroz prigodan program kome su dali naslov „Treba služit česti i imenu“ posjetili su prisutne na bogatu Njegoševu biografiju od rođenja 13. novembra 1813. do smrti 31. oktobra 1851. u 38 godini života.

Pošlo se od podatka da je Njegoš drugi sin oca Tome i majke Ivane. Na krštenju je dobio ime Radivoje, a u narodu je bio poznatiji po nadimku Rade. Kao kaluđer dobio je ime Petar sa kojim je 1831. postao vladar i vladika Crne Gore.

Omaz Njegosu 2

Listajući Njegoševu biografiju došlo se i do njegovih prvih književnih djela „Svobodijada“, epskog spjeva u 4 pjevanja, i zbirke narodnih pjesama „Ogledalo srpsko“, ali i „Gorskog vijenca“, Luče mikrokozme“ i „Lažnog cara Šćepanja Malog“.

Čitajući izvode iz tih djela recitatori su prisutne još jednom posjetili na njegove „Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka“, ili, „Blago tome do dovijek živi, imao se rašta i roditi“, koje su već postale poslovice.

Čula se i ona „Čašu meda još niko ne popi, što je čašom žuči ne zagorči“ i „Slavno mrite kad mrijeti morate“ i tako redom mladi recitatori Đorđe Frganja, Nikolina Lugonja, Sofija Cvijetić i Sara Ninković, uz podršku mladog guslara Nikole Matovića, rekli su svoje maltene u maniru iskusnih dramskih umjetnika. Loše je što su govorili pred neoprostivo malim brojem gledalaca i slušalaca. Velika je to šteta, pa bi, možda, ubuduće organizator ovakvih i sličnih manifestacije trebali više da sarađuju sa nastavnicima u Osnovnoj školi i profesorima srpskog jezika u Srednjoškolskom centru oko dolaska učenika da prate ovakve priče kao svojevrsne radionice iz književnosti i jezika?!