Narodna biblioteka u Rogatici – Sjećanje na Vojislava Lubardu

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 14. oktobra 2015. 058.ba

Sjecanje na Lubardu

ROGATICA – Povodom druge godišnjice smrti akademika Vojislava Lubarde koji je rođen u Rogatici 17. juna 1930, a umro u Beogradu 13. oktobra 2013. godine, Narodna biblioteka u Rogatici pod motom „Nema života ako ne pružimo ruku razumjevanja“ organizovala je sinoć prigodan kulturni program.

Sjecanje na Lubardu 2

U programu koga je prigodnom besjedom otvorio rogatički književni stvaralac sa preko 20 objavljenih knjiga Božidar Stanar, učestrvovali su članovi Dramske družine koja radi pri Narodnoj biblioteci. Oni su prisutne u prostorijama Biblioteke vratili sjećanje na život i djelo akademika Lubarde čitajući odlomke iz njegovog bogatog književnog opusa koga sačinjava osam antalogijskih izdanja počev od „Gordog posrtanja“, „Anateme“ i „Preobraženja“ do „Pokajanja“, „Srpskog bespuća“, „Vaznesenja“ „Svilenog gajtana“ i „Tamnog vilajeta“, za koje je primio brojne književne nagrade.

Sjecanje na Lubardu 3

Mladi iz Dramske družine, koje su vodili Andrej Lakić, Vedrana Ikonić, Lidija Pavlović, Jovana Olović, Đorđe Frganja i drugi. posjtili su i na bogatu životnu biografiju ovog poznatog i priznatog Rogatičanina od ranog djetinjstva u kome je sa nepunih 11 godina ostao bez oca Sime, koga su otjerale rogatičke ustaše, preko školovanja u srednjoj šumarskoj školi i studija na Filozovskom fakultetu. Vraćeno je i sjećanje na njegov novinarski aranžman i uredništvo u Televiziji Sarajevo odakle je zbog navodnog „srbovanja“ otjeran iz Sarajeva i BiH i preostali dio života do smrti prije dvije godine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,