Obilježen dan Medicinskog fakulteta

15.10.2015.

22 god Medicnskog fakulteta

FOČA – Medicinski fakultet u Foči obilježio je danas Dan fakulteta i 22 godine postojanja svečanom sjednicom na kojoj su uručena priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Dekan ove visokoobrazovne ustanove Milan Kulić istakao je da na četiri odsjeka Fakulteta – medicini, stomatologiji, specijalnoj edukaciji i rehabilitaciji, te zdravstvenoj njezi trenutno studira više od 1.500 studenata.

On je naveo da je, od osnivanja Fakulteta 1993. godine, upisano 3.668 studenata, od kojih je diplomiralo 819.

Kulić je podsjetio da su u ovoj godini licencirane doktorske studije iz biomedicinskih nauka, te da će ovih dana biti raspisan konkurs za prijem sedam doktoranata.

“To je posao od kojeg mi mnogo očekujemo, jer ćemo odatle crpiti naše kadrove”, rekao je Kulić, dodavši da se privode kraju radovi na opremanju centra za biomedicinske nauke.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić istakao je da je Medicinski fakultet u Foči jedan od stubova razvoja obrazovanja u Srpskoj, po kojem je ovaj univerzitet prepoznatljiv u zemljama u širem okruženju.

22 god Medicnskog fakulteta 2

“Medicinski fakultet prednjači u stvaranju vlastitih kadrova, ali i u razvoju nauke. On ima jasnu viziju i jako visoke ciljeve, koje će kadrovi sa ovog fakulteta dostići”, rekao je Grujić.

Svečanoj sjednici prisustvovala je i ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović, koja je istakla značaj Univerzitetske bolnice u Foči za nastanak i razvoj Medicinskog fakulteta, kao nastavne baze.

Ona je napomenula da je u Foči stasala plejada stručnjaka, koje bi svaka vrhunska klinika u svijetu poželjela da ima.

“Jedan od primjera koji to potvrđuje je plastični hirurg Dražan Erić koji je uradio replantaciju šake mladiću iz Rogatice. Svi zajedno, svako u svom resoru, moramo učiniti sve što možemo da takvi ljudi ostanu u Foči i u Republici Srpskoj”, naglasila je Davidovićeva.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je Medicinski fakultet obilježje ovog grada, po kojem se Foča izdvaja od gradova u okruženju.

On je obećao da će lokalna uprava nastaviti da pomaže Fakultetu u domenu studentskog standarda.

Na svečanosti je za doprinos nastanku i razvoju Fakulteta nagrađeno više profesora i radnog osoblja, a priznanja za uspješnu saradnju, između ostalih, dodijeljena su ministarstvima prosvjete i kulture i nauke i tehnologije Republike Srpske, te opštini Foča, kao i dopisniku RTRS-a iz Foče, novinaru Radivoju Obrenoviću.