Obilježeno 123 godine od rođenja Ive Andrića

09.10.2015.

Cvijece Ivi Andricu

ANDRIĆGRAD – Rukovodeći se Andrićevom izrekom da je svako dužan svom zavičaju, kolektiv Andrićgrada danas je obilježio 123 godine od piščevog rođenja, polaganjem cvijeća na njegov spomenik. Događaju su pored zaposlenih u Andrićgradu prisustvovali profesori i đaci Srednje škole “Ivo Andrić”, te mnogobrojni Višegrađani.

Ivo Andrić je bio pisac u čijem krugu djela leži sve što je svjesno i podsvjesno doživio čovjek Bosne i Balkana. Snažan uticaj na Andrića i njegovo djelo bilo je odrastanje u sredini u kojoj su pečat utisnula dva velika carstva. O djetinjstvu u Višegradu govorio je: „Ja sam prvi put progledao pred tim mostom na Drini. Prozor moje sobe na drugoj obali gledao je na ovaj veličanstveni most Mehmed-paše Sokolovića pred kojim sam u detinjstvu uvek zastajao idući u školu. I dok su se moji drugovi igrali kraj reke, ja sam tu, na sredini mosta, na kamenoj klupi-sofi, kako je zovu, voleo satima da slušam pričanja starih ljudi.”

Bio je pripadnik pokreta “Mlada Bosna”, kasnije savjestan i uspješan diplomata, ali svoj smisao vidi u književnom stvaralaštvu, u kojem se, gde god ga put nanio, do kraja života vraćao krajolicima svog djetinjstva – Bosni.

Živeći na političkoj i kulturnoj margini napisao je tri velika romana „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“ i „Gospođica“ koja su prvi put objavljena prije 70 godina.

Godine 1961. Ivo Andrić dobija Nobelovu nagradu za književnost, a do danas ostaje jedini južnoslovenski pisac koji ju je ponio. Jedan je od naših najprevođenijih književnika.

Zahvaljujući velikoj epskoj sili koju je posjedovao u literarnom izražavanju veoma uspješno je opisivao teme iz istorije svoje zemlje i sudbine ljudi iz svoga područja. Djelo Ive Andrića već je poodavno uvršteno u zlatni fond moderne srpske književnosti, a u svijetu je njegovo djelo ovjenčano mnogim priznanjima i nagradama. Veliki Andrić je svojim djelom bacio snop svjetlosti na književnost i istoriju jedne male zemlje i tako privukao pažnju cijelog svijeta.