Obnova starog crkvenog zdanja

19. oktobra 2015. 058.ba

Obnova starog crkvenog zdanja

ČAJNIČE – Pored dvije crkve stare i nove, Svetosavskog doma i konaka i prodavnice svijeća, Crkvena opština u Čajniču, posjeduje parcelu iznad crkvene porte, na kojem je podignuta kapela poginulim srpskim vojnicima iz Otadžbinskog rata. Na istoj toj parceli nalazi se i stara crkvena zgrada, podignuta za potrebe parohijskog sveštenstva, 1937. godine. Nažalost dok je zgrada opremana otpočeo je Drugi svijetski rat. Posle završetka rata tadašnje komunističke vlasti, oduzele su zgradu od crkve i predali na upotrebu skupštini opštine Čajniče.

Punih sedamdeset godina sve do 2007. godine u zgradi su bile smještene opštinske vlasti i njihove službe. Tek 2007. godine vlasti u Čajniču pokazale su dobru volju i konačno staru crkvenu zgradu vratili njenom vlasniku Srpskoj pravoslvnoj crkvenoj opštini čajničkoj u Čajniču. Osam godina zgrada je bila napuštena i konačno ove 2015. godine otpočela je njena adaptacija. Pored izmjene krovne konstrukcije zgrada će biti prepokrivena novim crijepom. Sve dotrajale grede, stolarija i podovi biće izmjenjeni i ugrađena nova građa prozori i vrata. Malter na zidovima je obijen i zidovi ponovo urađeni po građevinskim standardima, pri kojim se koristi najsavremeniji građevnski materijal.

Starješina crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču protojerej-stavrofor Momir Vasiljević rekao je: „Radove izvodimo po odobrenju Eparhijskog Upravnog Odbora mitropolije dabrobosanske. Građevinski inžinjer je dao svoje mišljenje da zgrada ima čvrste temelje i zidove i da bi bilo dobro sačuvati ovako lijepo staro zdanje u Čajniču. Zato smo odlučili, da sa Božjom pomoću obnovimo i potpuno preuredimo ovu staru crkvenu zgradu. Trenutno radove izvodi majstor Drago Savčić sa svojom ekipom, a pomažu im i naši čajničani. Danas su slava Gospodu majstori uspjeli, da sa jedne strane izmjene i prepokriju trećinu krova i potpuno smo zadovoljni njihovim angažovanjem. Ovo je prilika da bratski zamolimo sve koji mogu da pomognu prema svojim mogućnostima, ili svojim novčanim prilogom, ili potrebnim građevinskim i drugim materijalom kao i svojim ličnim učešćem i radom. Svima onima koji nam pomognu za njihovu nesebičnu i gradsku pomoć neka milostivi i čovjekoljubivi Bog uzvrati svakim dobrim darom, a najprije zdravljem i spasenjem“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: